Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zakładanie stronki internetowej, podstawy
Autor Wiadomość
boro69 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
€: 5
zakładanie stronki internetowej, podstawy
Witam,
Chciałbym założyć działalność gospodarczą opartą na stronce internetowej. Stronka ta byłaby oparta na typowym sklepie internetowym. Moje pytanie dotyczy podstawowego działania w zakładaniu takiej stronki, jestem w tym zielony. Oczywiście sam projekt stronki będzie robiony przez firmę działającą w tej branży. Kwestia tylko co potem?
1. Hosting na serwerach obcych czy własny serwer, jakie są koszty tego i tego ?
2. podstawowe działanie przy zamówieniu domeny
3. koszt stworzenia stronki typu sklepu internetowego, i koszty administracji taką stronką
4. co jeszcze potrzebuję żeby taka stronka zaistniała i utrzymała się w sieci ?

Liczę, że mi pomożecie.
19.02.2011 16:10
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

Bogdan Offline
Pegetto
Moderator

Liczba postów: 738
Reputacja: 23
€: 946
RE: zakładanie stronki internetowej, podstawy
Hosting na serwerach obcych czyli inaczej wynajem serwerów u innych firm tym się specjalizujących to koszt od kilkudziesięciu do kilku tysięcy złotych rocznie. Kupno własnej szafy serwerowej, utrzymanie, UPSy, klimatyzacja, administrator potrafiący obsłużyć to wszystko itd. to koszt kilkudziesięciu tysięcy na start, nie sądzę jednak żeby takie coś było konieczne win

Na początek powinien wystarczyć zwykły hosting lub VPS. Nie ma raczej sensu od razu wynajmować serwera dedykowanego za kilkaset złotych miesięcznie.

Jeśli chodzi o koszty stworzenia strony, to możesz skorzystać z gotowego oprogramowania gdzie płaci się tylko za licencję. Przykładowo KQS (tak to wygląda). Tutaj parametry techniczne. Kupno licencji na taki sklep to 249zł. i jest to opłata jednorazowa (licencję otrzymujemy dożywotnie). Koszty administracją taką stroną są zerowe, tzn. sam we własnym zakresie możesz dodawać produkty, kategorie itd. Obsługa tego oprogramowania jest bardzo prosta. Nie trzeba znać języków programowania itd. Jest porównywalna raczej z obsługą przeglądarki internetowej win

Koszt domeny to jest kilkadziesiąt złotych rocznie, a więc dość symboliczna kwota.

Tak więc mamy już oprogramowanie (249zł.) i domenę, więc koszt to 300zł. Do tego trzeba też mieć serwer/hosting. No i tutaj cena zależy już tylko od wymagań strony tzn. jaki będzie na niej ruch itd. Na początek spokojnie powinien wystarczyć hosting w cenie około 100zł./rok.

Czego trzeba aby strona się utrzymała? Chęci i samozaparcia. Jeśli ma to być typowy sklep internetowy to będą jednak potrzebne też nakłady finansowe związane z tym, aby wypromować stronę. Niestety, samo założenie strony nie gwarantuje że ktokolwiek będzie ją odwiedzał. Można samemu próbować pozycjonować stronę ale jest to bardzo czasochłonne i trzeba mieć podstawową wiedzę na ten temat. Zlecenie tego jakiejś firmie jest o wiele bardziej wygodne i efektywne, ale wiąże się z kolejnymi wydatkami.

Mój blog

[Obrazek: 1884001417.png]
19.02.2011 16:46
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
boro69 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 2
€: 5
Dzięki wielkie, mam już podstawy kosztów.
Mógłbyś mi jeszcze określić przybliżone koszty pozycjonowania?
Co do stronki to chyba jednak skorzystam z droższej wersji firmy tworzącej stronki, bo to ma być bardziej coś w stylu allegro niż zwykłego sklepu, w głównej części tworzone przez użytkowników win
19.02.2011 17:16
Bogdan Offline
Pegetto
Moderator

Liczba postów: 738
Reputacja: 23
€: 946
Kosztów pozycjonowania nie da się bliżej określić... Można by powiedzieć wszystko zależy od wszystkiego. Tzn. od firmy która będzie to wykonywała, od tego jak wysoko ma być w wynikach wyszukiwania, od tego pod jakimi hasłami ma być pozycjonowana, w jakim czasie ma zostać wykonane zlecenie itd.

Nie wiem jakie masz plany konkretne co do tej strony, ale pamiętaj też o tym, że stworzenie strony to jedno, a utrzymanie jej to drugie win Warto skorzystać z firmy wykonującej strony na zlecenia, ale potem trzeba też najprawdopodobniej samemu umieć się nią posługiwać i co nieco pozmieniać. Content użytkowników to oczywiście bardzo dobry pomysł, bo takie strony mają bardzo duże wzięcie.

Mój blog

[Obrazek: 1884001417.png]
19.02.2011 18:48
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Tissue Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 1
€: 3
(19.02.2011 18:48)Bogdan napisał(a):  potem trzeba też najprawdopodobniej samemu umieć się nią posługiwać i co nieco pozmieniać

Jeśli wybierzesz dobrego wykonawcę to aktualizacje strony także wykona Winks

Kwiaty z bibuły krok po kroku - Kwiaty z Bibuły
Tai Chi - Strona o Tai Chi Chuan
20.02.2011 19:06
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Wybierz styl: