Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instalować czy nie?
Autor Wiadomość
Rik Telner Niedostępny
6 godzin na forum
Ban

Liczba postów: 204
€: 0
Instalować czy nie?
Hejka w tym poście użytkownik z Linux suportu mnie przekonał aby zainstalować Linux Ubuntu. Myślę czy instalować czy nie. Czy chcielibyście pomóc mi wybrać? Proszę odpowiedz na pytania i napisz jak najwięcej przykładów itp.

1.Używasz Linux
2.Lubisz Linux ( TAK to przejdź do 3 i dalej ||| NIE nie pisz odpowiedzi)
3.Dlaczego lubisz Linux.
4.Podaj screenshota od swojego pulpitu.
4a.Ile trwało stworzenie takiego obrazu?
4b.Czy tapeta którą wybrałeś jest standardowo w Linuxie?
4c.Ile tapet standardowych jest w Linuxie?
5.Czyli Linux jest łatwy w obsłudze?
5a.Wyjaśnij 5.
6.Czy da się zrobić tak aby włączał się Windows , zaloguję się (''Windowsowo'') , czekam od 3 do 5 sekund i włącza się Linux?
7.Czy jest możliwość zmienienia dzwięku systemowego na własny?
8.Czy możliwe aby zmodyfikować Linux tak , aby przypominał Windowsa?(jestem na kompie z mamą i pewnie się wnerwi jak zobaczy że będę miał co innego).
9.Czy można zmieniać :
9a.Ramki ( wokół okna )
9b.Łatwo tapetę?
9c.Czy można zrobić tzw. intro , czyli animacja 3 sekundowa która by się wyświetlała podczas uruchamiania Windowsa?
10.Zawsze lubiłem ten głupi pasek u dołu. W Linuxie też taki jest?
11.Podaj proszę link do Downloadu Linux Ubuntu dla wersji 32bit (86x)
12.Czy Linux spowalnia czy przyśpiesza komputer? A może wartości prędkości pozostają takie same?
13.Czy przyjmiecie podziękowania za wypełnienie odpowiedzi Biggrins ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2010 19:52 przez Rik Telner.)
02.09.2010 19:51
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

Liczba postów: 1766
Reputacja: 45
€: 4127
RE: Instalować czy nie?
Ta "ankieta" jest dziwna ale odpowiem Moim w miarę obiektywnym zdaniem.

Cytat:1. Tak
2. Tak
3. Bo jest taki jak lubię i zawsze taki będzie bo go odpowiednio zmodyfikuję abym go lubiał Biggrins
4. http://img685.imageshack.us/img685/4451/24desktop.png
4a. Znam się na tym, więc dla mnie to pół godziny aby wszystko było perfekcyjne ( szkoda, że nie dłużej, fajna zabawa )
4b. Nie
4c. To zależy od dystrybucji
5. Ubuntu jest proste w obsłudze, jednak aby wykonywać różne zaawansowane czynności należy sięgnąć do konsoli
6. Linux to nie windows, nie połączysz jednego z drugim, albo startuje jeden albo drugi przy włączaniu komputera
7. Oczywiście, że tak..
8. Tak, ale to raczej nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, można przecież mieć windowsa i Linuksa na jednym dysku twardym z ekranem wyboru systemu
9. Tak, można zmieniać ramki wokół okna, tapetę, przyciski, ikony, wszystko się da zmienić bez wyjątku
9c. Windows to nie Linux i Linux to nie windows, nie da się
10. Jak sobie ustawisz, tak będziesz mieć
11. http://ubuntu.pl/pobierz.php
12. Zazwyczaj przyspiesza, to zależy od używanego środowiska graficznego, dla lepszych komputerów można włączyć efektowne KDE, dla słabszych LXDE a tych "po środku" GNOME.
13. Ehh...

PS. Jeżeli się zdecydujesz na instalację, to się wstrzymaj i napisz wątek, napiszemy Ci co musisz zrobić aby nie skasować windowsa win

-- WebNuLL

[Obrazek: 1300013385.gif]
Ubuntu (Linux dla ludzi) | Blog komputerowy | Linux Mint
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2010 20:07 przez WebNuLL.)
02.09.2010 20:06
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Rik Telner Niedostępny
6 godzin na forum
Ban

Tyle właśnie że chce się pozbyć 7 ona jest piracka... tyle że winviste nie chce stracić
O i jeszcze jedno pytanie... w sumie dwa
1.Czy myślicie że osoba (moja mama) która wogóle nie zna sie na komputerach (nie wie wogóle nawet co to button czy php) która gdy widzi błąd i krzyczy ( ADRIAN DO MNIE!!! xD) będzie mogła obsługiwać Linux'a?
2.Moja mama lubi grać w Pasjansa na kompie , czy jest jakiś pasjans który jest dostępny dla Linux Ubuntu?
3.Czy możecie dać mi screenshot apelu logowania
?
Pobrałem tego ''LINUXA'' i jakaś aplikacja prosi o zainstalowanie Linuxa na płycie pozwolić?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2010 20:28 przez Rik Telner.)
02.09.2010 20:19
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

(02.09.2010 20:19)Rik Telner napisał(a):  Tyle właśnie że chce się pozbyć 7 ona jest piracka... tyle że winviste nie chce stracić
O i jeszcze jedno pytanie... w sumie dwa
1.Czy myślicie że osoba (moja mama) która wogóle nie zna sie na komputerach (nie wie wogóle nawet co to button czy php) która gdy widzi błąd i krzyczy ( ADRIAN DO MNIE!!! xD) będzie mogła obsługiwać Linux'a?
2.Moja mama lubi grać w Pasjansa na kompie , czy jest jakiś pasjans który jest dostępny dla Linux Ubuntu?
3.Czy możecie dać mi screenshot apelu logowania
?

"1.Czy myślicie że osoba (moja mama) która wogóle nie zna sie na komputerach (nie wie wogóle nawet co to button czy php) która gdy widzi błąd i krzyczy ( ADRIAN DO MNIE!!! xD) będzie mogła obsługiwać Linux'a?"

Jeżeli po prostu zainstalujesz, utworzysz Mamie użytkownika, umieścisz ikonkę przeglądarki na panelu lub na pulpicie i powiesz że należy w tą ikonkę raz kliknąć aby uruchomić to raczej nie będzie problemów.

"2.Moja mama lubi grać w Pasjansa na kompie , czy jest jakiś pasjans który jest dostępny dla Linux Ubuntu? "

Oczywiście, nawet ze 100 odmian domyślnie zainstalowanych, ale jednak pewnie Twoja Mama będzie chciała uruchomić tego z windows z czym nie powinno być problemu.

"3.Czy możecie dać mi screenshot apelu logowania"

http://www.druid.ro/wp-content/uploads/2...creen.jpeg

-- WebNuLL

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2010 20:29 przez WebNuLL.)
02.09.2010 20:28
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Rik Telner Niedostępny
6 godzin na forum
Ban

Jest możliwość założenia hasła na konto Biggrins?

Czy istnieją na linuxie mini-gry aby jakoś ''zamulić'' czas?
Cytat:Twoja Mama będzie chciała uruchomić tego z windows z czym nie powinno być problemu.
To znaczy że będzie można wyciągnąć Pasjansa od Windowsa? Czy że istnieje pasjans... równie łatwy w obsłudze jak ''tamten''
Pobrałem tego ''LINUXA'' i jakaś aplikacja prosi o zainstalowanie Linuxa na płycie pozwolić?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2010 20:36 przez Rik Telner.)
02.09.2010 20:31
96th Offline
Stały bywalec
*
Użytkownik

Liczba postów: 150
Reputacja: 5
€: 459
Uruchom sobie z Live CD i popatrz sobie. Twoje pytania są głupie trochę- piszesz je tylko aby zmarnować mi czas?

[root@96th-laptop 96th]# apt-get install love && apt-get purge war && echo "Choć w tych czasach to i tak by się to zrobiło przez GUI."
Sim jest szalony, a Jose to pi!@#$%^& legionista Biggrins- glabek94
02.09.2010 20:41
Rik Telner Niedostępny
6 godzin na forum
Ban

Czy jest możliwość zainstalowania programów tych samych co do Windows?
Art Icons
GIMP
Google Chrome

Skoro marnujesz tu czas to idź sobie... nikt cie o pomoc nie błaga i nie rób nikomu łaski. Pozatym nie jesteś moderatorem więc marnujesz czas dobrowolnie -.-
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2010 20:44 przez Rik Telner.)
02.09.2010 20:43
96th Offline
Stały bywalec
*
Użytkownik

Ten program raczej nie pójdzie pierwszy, bo ikony muszą być natywne pod Linuksa.

Google Chrome jest natywny, ale z Wine też pójdzie.

@Down Rik Telner: Twierdzisz że mało wiesz o komputerach ale i tak twierdzisz że moje odpowiedzi są nieodpowiednie. Jak nie to nie.

[root@96th-laptop 96th]# apt-get install love && apt-get purge war && echo "Choć w tych czasach to i tak by się to zrobiło przez GUI."
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2010 21:06 przez 96th.)
02.09.2010 20:44
Rik Telner Niedostępny
6 godzin na forum
Ban

Cytat:Ten program raczej nie pójdzie pierwszy, bo ikony muszą być natywne pod Linuksa.
Który?
Cytat:Google Chrome jest natywny
Co to natywny?
Cytat:ale z Wine też pójdzie.
Wine?

Poprostu nie odpowiadaj bo czekam na kogoś kto umie odpowiedzieć...
Ty masz 13 i ja mam 13 od kiedy sie uczysz o komputerach że tyle rzeczy wiesz od 8 roku życia? Ja dopiero zaczynam od półtora roku i dopiero co łapie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2010 20:53 przez Rik Telner.)
02.09.2010 20:47
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

Wine pozwala uruchamiać programy i gry z windows, jednak nie należy oczekiwać od projektu Wine zbyt wiele choć potrafi on na prawdę baardzo dużo.

Programy natywne to takie które dostępne są specjalnie dla danego systemu operacyjnego, których nie trzeba uruchamiać przez Wine lub jakieś emulatory.

"Pobrałem tego ''LINUXA'' i jakaś aplikacja prosi o zainstalowanie Linuxa na płycie pozwolić?"

Uruchom komputer z nagranej płyty i przetestuj.
Jednak wstrzymaj się z instalacją jeżeli nie chcesz usunąć windows, jeżeli jednak chcesz wyczyścić cały dysk to możesz zacząć instalację bez naszej pomocy.

-- WebNuLL

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.09.2010 21:10 przez WebNuLL.)
02.09.2010 21:07
lucas Offline
Moderator
Moderator

Liczba postów: 529
Reputacja: 24
€: 865
Fajny wątek, nie ma co Smiles
Co do GIMPa to również jest natywna wersja, w niektórych dystrybucjach jest on od razu. Z Ubuntu go wyrzuciliSmiles

[Obrazek: 1274107223.png]
02.09.2010 21:59
Rik Telner Niedostępny
6 godzin na forum
Ban

96th napisał(a):@Down Rik Telner: Twierdzisz że mało wiesz o komputerach ale i tak twierdzisz że moje odpowiedzi są nieodpowiednie. Jak nie to nie.
No właśnie mało wiem o komputerach , więc potrzebuje kogoś kto odpowie prosto i profesjonalnie...

bulaziom napisał(a):Fajny wątek, nie ma co Smiles
A co w nim takiego Smiles?

WebNuLL napisał(a):Uruchom komputer z nagranej płyty
Czyli zrobić to przy włączeniu komputera czy co? Wyjaśnij proszę...

PS : Czy znacie wersję download w której instalujesz Linuxa równie łatwo jak Windowsa?
Włączasz klikasz dalej... instaluj... zostawiasz na 20minut sam na sam z komputerem... wchodzisz na konto i koniec?

Czy będę mógł was prosić kiedyś o pomoc , tak samo jak kiedyś prosiłem w dziale Windows?
czy gdy będę miał Linux to jest możliwość stworzenia otworzenia i zmienienia plików .htm ?

Jakie są standardowe programy do Linuxa?
Odtwarzanie muzyki
Otwieranie zdjęć
Przeglądanie stron www...
Inne ...

Obawiam się że Linux nie wykryje pełnej możiwości pamięci komputerowej mój dysk wygląda tak Biggrins xD [Obrazek: wwwvc.png]
Czy możecie mnie zapewnić że Linux wykryje 100% (wszystkie 222GB) ?
Czy Skype będzie działać? Gadu-Gadu MSN GChrome też? Jeżeli nie to podajcie ''odpowiedniki'' tych programów dla Linuxa.
Z jaką predkością będzie włączał się Linux Ubuntu?
Mam 3GB 2Ghz (albo na odwrót) x86 , oprogramowanie będzie Linux , rozmiary ekranu 1366xno idea xD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.09.2010 18:26 przez Rik Telner.)
03.09.2010 18:05
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

Jabbera, Gadu-Gadu, MSN, i 50 innych obsłuży Pidgin.

Google Chrome jak najbardziej natywnie.

Cytat:Czyli zrobić to przy włączeniu komputera czy co? Wyjaśnij proszę...

Nagraną płytę CD włóż do napędu CD i uruchom komputer z włożoną płytą, jeżeli nie włączy się to naciśnij ESC, F8 lub F9 powinno pokazać się okienko wyboru nośnika z którego uruchomić komputer - wybierz CD/DVD.

Jeżeli niema okienka wyboru nośnika, musisz ustawić CD-ROM przed dyskiem twardym w biosie.

-- WebNuLL

03.09.2010 19:52
Rik Telner Niedostępny
6 godzin na forum
Ban

Dobra chyba czaje , ale i tak z tego kisiel bo nie mogę zapisać Linuxa na dysku -.-. Klikam button staje sie nie aktywny i powoli staje sie znów aktywny klikam i nic sie nie dzieje...
Program prosi specjalnie o zainstalowanie linuxa na dysk , teraz myślę. Że zainstaluję Linuxa w starym sposobie...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.09.2010 11:28 przez Rik Telner.)
04.09.2010 11:14
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

To pobierz inny program do nagrywania płyt.

http://fastpc.pl/forum-119.html

-- WebNuLL

04.09.2010 13:11
Rik Telner Niedostępny
6 godzin na forum
Ban

A czy mógłbyś podać link do programu który polecasz, no i naturalnie napisać w krokach co mam zrobić Biggrins..... sorka że tyle sie pytam ale jak wiesz to w sumie amator jestem Biggrins
o a to są pytania bez odpowiedzi :
PS : Czy znacie wersję download w której instalujesz Linuxa równie łatwo jak Windowsa?
Włączasz klikasz dalej... instaluj... zostawiasz na 20minut sam na sam z komputerem... wchodzisz na konto i koniec?

Czy będę mógł was prosić kiedyś o pomoc , tak samo jak kiedyś prosiłem w dziale Windows?

czy gdy będę miał Linux to jest możliwość stworzenia otworzenia i zmienienia plików .htm ?

Jakie są standardowe programy do Linuxa?
Odtwarzanie muzyki
Otwieranie zdjęć
Przeglądanie stron www...
Inne ...

Obawiam się że Linux nie wykryje pełnej możiwości pamięci komputerowej mój dysk wygląda tak [Obrazek: wwwvc.png] xD
Czy możecie mnie zapewnić że Linux wykryje 100% (wszystkie 222GB) ?

Z jaką predkością będzie włączał się Linux Ubuntu?
Mam 3GB 2Ghz (<albo na odwrót) x86 , oprogramowanie będzie Linux , rozmiary ekranu 1366xno idea xD
Wiem że poruszaliśmy ten temat już ale czy te programy będą działały? jeżeli tak to napissz na boku tak jeżeli nie to nie.

Google Chrome
Google SketchUp
Google Earth
MSN
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.09.2010 13:58 przez Rik Telner.)
04.09.2010 13:52
96th Offline
Stały bywalec
*
Użytkownik

Chrome natywnie, ShetchUp przez Wine, Earth też chyba przez Wine, Skype natywnie, Gadu-Gadu też chyba natywnie, MSN przez Wine. Do tych ostatnich lepiej użyć Empathy bądź Pidgina.

04.09.2010 14:28
Rik Telner Niedostępny
6 godzin na forum
Ban

A jak użyć tego Wine?
04.09.2010 14:38
96th Offline
Stały bywalec
*
Użytkownik

Instalujesz, a potem normalnie używasz exeków.

04.09.2010 14:42
lucas Offline
Moderator
Moderator

Liczba postów: 529
Reputacja: 24
€: 865
Gadu-Gadu tylko przez Wine (w tym roku ma się pojawić wersja natywna), Earth ma wersje dla Linuksa.
Instalacja wine:
Cytat:sudo apt-get install wine
użycie:
Cytat:wine plik.exe

[Obrazek: 1274107223.png]
04.09.2010 16:01
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Wybierz styl: