Witam!
Na wstępie chcę zaznaczyć, że nie wiem gdzie dokładnie mam umieścić ową propozycję, ale moding to chyba słowo najbardziej oddające sens tej konfiguracji.
Otóż chcę wam przedstawić pierwszy mój projekt takzwanego mebla komputerowego. Mianowicie tym meblem jest pufa komputerowa - przyjemne z pożytecznym (można pograć w gry i "posiedzieć na necie" w dosłownym tego słowa znaczeniu ^^. Podam może konfigurację testową jaka znalazła się w owym cudaku - Płyta ASUS'a na złącze SLOT 1 (wiem, że to emeryt ale tu był priorytet bezproblemowego działania sprzętu), Procesor PII MMX 400MHz, 320MB pamięci (tak dużo tylko ze względu na integrę grafiki w środku), zintegrowany mianowicie ATI RAGE 3D w wersji 64MB z RAM, zintegrowany dźwięk Creative'a ES1371, dysk Maxtora 20 na jednym talerzu, napęd DVD 8x. Całość pracuje pod Windows XP zmodyfikowanego pod tą konfigurację.
A teraz pora na zdjęcia:
Z początku mało kto połapie się, że to komputer, być może tylko ze względu na wystający obok kabel od zasilania.
Tylny panel był najtrudniejszą sprawą zrobienia tego komputera. Musieliśmy (wraz z moim dobrym kolegą) wymierzyć ile ma być miejsca na panel kart rozszerzeń, panel wejścia/wyjścia oraz jeszcze na obicie tego kawałka który został. Widać, że jest wmontowany wentylator - jest to 80mm wiatrak firmy Titan w wersji LED świecącej niebieskim światłem dodatkowo zasłonięty kratką, aby nikt tam nie wkładał palców

. Obicie i tego otworu jak najbardziej wskazane.
No i w końcu środek - jest najbardziej wyróżniające z tego chyba są dwa żelowe neony (imitujące chłodzenie wodne co niektórym może się podobać, a inni uznają to za tandetne rozwiązanie - jednak i to także ująłem, bo warto zobaczyć jak to wygląda). Dysk twardy jest na samym spodzie aby nie kolidował z resztą podzespołów co izoluje go od znacznej ilości wydzielanego ciepła z reszty podzespołów (dodatkowo zamontowany w "powietrzu", żeby elektronika także mogła "oddychać"). Co do płyty to się nie będę rozpisywał, bo jest umieszczona standardowo na mosiężne śruby dystansowe. Zasilacz na bocznej ścianie zamontowany wentylatorem do dołu aby zaciągał trochę cieplejsze powietrze z racji szybciej kręcącego się wentylatora. Napęd natomiast wysuwany do góry po otwarciu owego mebla.
Tym projektem chcę oznajmić, że zaczynam projekty komputerów dziwnych, choć czasem bardzo eleganckich i pożytecznych. Z czasem znajdą się jednostki dużo wydajniejsze o różnej wartości i możliwościach. Proszę także o ewentualne pomysły użytkowników naszego forum, bo jestem otwarty na wyzwania typu np. "stwórz komputer z walizki" - oczywiście to bardzo ekstremalny i egzotyczny przykład, ale kto wie czy kiedyś i czegoś takiego nie zrobię.
Zastrzegam sobię publikację moich zdjęć bez mojej wyraźnej zgody.
Serdecznie pozdrawiam.
Adrian "Poltax" Koniecpolski