Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Od czego zacząć przygodę z grafiką?
|
| Autor |
Wiadomość |
pastoreq
Początkujący

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
€: 5
|
Od czego zacząć przygodę z grafiką?
Witam. Mam 12 lat. Chciałbym być Grafikiem Komputerowym i dlatego chce zacząć od podstaw w moim wieku bo chce mieć łatwiej jak będę starszy  Moglibyście powiedzieć od czego zacząć i jak za to się zabrać? :] Tylko proszę żeby się ze mnie nie wyśmiewać :[ Z góry bardzo DZIĘKUJĘ.
~EDIT
Dziękuję za poprawę ale wiesz jestem młody i mogłem się pomylić
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.01.2011 16:47 przez pastoreq.)
|
|
| 19.01.2011 16:05 |
|
WebNuLL
Linux support
Liczba postów: 1766
Reputacja: 45
€: 4127
|
RE: Od czego zacząć przygodę z grafiką?
(03.03.2011 16:54)pastoreq napisał(a): Patryk_98 Dzięki za pomoc i tak zrobię. ; )
Polecam zacząć w programie GIMP, nie jest trudny w obsłudze.
W internecie znajduje się bardzo dużo poradników.
Możliwości ma jak popularny produkt od Adobe - Photoshop, a w dodatku jet wolnym oprogramowaniem (od pojęcia wolności nie szybkości) a także darmowym i otwartym.
-- WebNuLL
![[Obrazek: 1300013385.gif]](http://img860.imageshack.us/img860/6997/1300013385.gif)
Ubuntu (Linux dla ludzi) | Blog komputerowy | Linux Mint
|
|
| 22.03.2011 00:33 |
|
Tiritto
Pasjonat IT

Liczba postów: 337
Reputacja: 9
€: 367
|
Pixelart: Paint
Grafika 2D: GIMP, Photoshop
Grafika 3D: Blender, 3Ds Max
Jak czujesz się na siłach możesz też próbować rysować na kartce, to też przydaje się w grafice komputerowej  .
![[Obrazek: 35332.png]](http://img.userbars.pl/177/35332.png)
Pomogłem? Popraw mi reputację.
|
|
| 22.03.2011 00:48 |
|
lothar1410
GDesigners

Liczba postów: 56
Reputacja: 3
€: 68
|
blablabla - czyli mało kulturalnie oceniam komentujących.
A teraz na serio. Tak naprawdę to nie wiesz czy zostaniesz grafikiem komputerowym. Po pierwsze trzeba chęci, po drugie pracy. Niby proste, ale ja np. po 3 latach grafikowania nie mam jakoś zapału do rozwoju (może matura i te sprawy). Najpierw prosta ocena - czy REALNIE możesz ocenić co jest ładne, a co nie. Grafikowanie to też nie tworzenie sygnatur, to umiejętność robienia prac na wysokim poziomie, dlatego też przyda się dobry komputer (x rdzeni procesor, conajmniej 2GB ram, karta graficzna dość szybka i pojemna pamięciowo). Warto zaopatrzyć się w dobry monitor LCD. Tak czy inaczej wydatki. Nie obchodzi mnie to czy ściągniesz PS po cracku z neta czy kupisz, ale musi być to Photoshop. I nie wierz tym, którzy ci mówią, że na GIMPie da się osiągnąć podobny efekt. Gówno prawda, nic nie osiągniesz bo zgubisz się przy pojedynczych opcjach, gdzie w PS masz intuicyjnie poukładane. Jak już będziesz miał to narzędzie do pracy, to zaczynaj od poznania opcji programu (niee, nie musisz się zaraz chwalić 'co ja takiego zrobiłem, patrzcie', tylko łącz efekty). Praca z warstwami i maskami to jest podstawa podstaw, na tym się robi wielkie projekty. Możesz próbować uczyć się na tutorialach, ale te pisane po polsku są we większości kiepskie (polecam tutninja.com te akurat dobre), więc też z językiem angielskim trzeba być za pan brat. Kolejna sprawa to dobre forum graficzne które trochę ciebie napędzi i towarzystwo, które nie będzie ciebie cisnąć (boś młody) ale pomagać. No i teorii się naucz, będzie łatwiej się porozumieć.
Kolega Patryk rzucił hasło tablet - otóż kochany do tabletu to trzeba umieć rysować przede wszystkim, a na samo rysowanie na tablecie trzeba poświęcić ok. pięciu lat.
i koniec ;p postarałem się co?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.03.2011 02:04 przez lothar1410.)
|
|
| 22.03.2011 01:58 |
|
#Daw-art
Amator grafiki

Liczba postów: 3
€: 8
|
witam,
Pamiętam jak zaczynałem swoje początki z grafiką... Było to nie tak dawno, jakieś 4 czy 5 lat temu. Zacząłem rysować ołówkiem postacie z mang czy też szkicować wszystko w tym koleżanki(  ), potem kolorowałem panele mangi Naruto/Bleach - to bardziej można już nazwać grafiką. w międzyczasie zgłębiałem tajniki programu te mniej i więcej tajne.. Dopiero niedawno zacząłem przygodę z tabletem graficznym, bo wiem, że chce w nią dalej brnąć - w grafikę oczywiście.
Program: pracuj na czym Ci wygodniej, osobiście używam Photoshopa bo dostałem go za darmo z tabletem. Według mnie PS jest dużo prostszy i intuicyjny od alternatyw. Jednak gdy nie możesz na niego sobie pozwolić polecam Gimpa i nakładkę Gimpshop(która ma przypominać interfejs znany nam z płatnego programu).
Na początku zajmij się tym na co masz ochotę, jeżeli to sygnaturki to rób je, jeżeli same efekty do napisów to tak samo, bo od czegoś trzeba zacząć - poradniki znajdziesz wszędzie. Potem nabierzesz biegłości w programie i będziesz mógł wskoczyć na wyższy poziom. Czytaj dużo o digital paitingu - większa część jest po ang więc może to być dla Ciebie problem, naucz się od mistrzów jak rysować i korzystać z warstw:
http://www.youtube.com/watch?v=ssOJQXdwmrI
Gdybyś miał jakieś pytania, chętnie odpowiem
Tyle ode mnie, pozdrawiam!
edit: cholera zapomniałem na datę popatrzeć - przepraszam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.11.2011 01:34 przez #Daw-art.)
|
|
| 05.11.2011 01:32 |
|
tani-grafik.pl
Początkujący

Liczba postów: 1
€: 2
|
Przygodę z grafiką najlepiej zacząć od realizacji. Tak kiedyś zaczynał http://www.tani-grafik.pl i teraz obsługuje mnustwo klientów. Będziesz tani i dobry będziesz dużo pracował i będziesz uczynny to sporo osiągniesz.
|
|
| 06.01.2012 19:28 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości