Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Od czego zacząć przygodę z grafiką?
Autor Wiadomość
pastoreq Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
€: 5
Od czego zacząć przygodę z grafiką?
Witam. Mam 12 lat. Chciałbym być Grafikiem Komputerowym i dlatego chce zacząć od podstaw w moim wieku bo chce mieć łatwiej jak będę starszy Smiles Moglibyście powiedzieć od czego zacząć i jak za to się zabrać? :] Tylko proszę żeby się ze mnie nie wyśmiewać :[ Z góry bardzo DZIĘKUJĘ.

~EDIT
Dziękuję za poprawę ale wiesz jestem młody i mogłem się pomylić Smiles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.01.2011 16:47 przez pastoreq.)
19.01.2011 16:05
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

Patryk_98 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 10
€: 14
RE: Od czego zacząć przygodę z grafiką?
Jak na początek ucz się w gimpie, potem jak już zobaczysz o co chodzi kup Photoshopa lub ściągnij to już twoja sprawa jak zaczniesz jusz kapować o co chodzi to kup sobie tableta z rysikiem takie coś jak nie wiesz to trzymaj http://www.google.pl/imgres?imgurl=http:...40&bih=730
25.02.2011 13:03
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Tiger Offline
Przyjaciel forum
Przyjaciel

Liczba postów: 645
Reputacja: 11
€: 790
Tutoriale. GIMP, potem Photoshop. Trenować, próbować, bym cierpliwym.
25.02.2011 20:32
Greg Offline
Pasjonat IT
*
Użytkownik

Liczba postów: 313
Reputacja: 18
€: 355
Paint
26.02.2011 09:29
pastoreq Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 2
€: 5
Patryk_98 Dzięki za pomoc i tak zrobię. ; )
03.03.2011 16:54
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

Liczba postów: 1766
Reputacja: 45
€: 4127
(03.03.2011 16:54)pastoreq napisał(a):  Patryk_98 Dzięki za pomoc i tak zrobię. ; )

Polecam zacząć w programie GIMP, nie jest trudny w obsłudze.
W internecie znajduje się bardzo dużo poradników.
Możliwości ma jak popularny produkt od Adobe - Photoshop, a w dodatku jet wolnym oprogramowaniem (od pojęcia wolności nie szybkości) a także darmowym i otwartym.

-- WebNuLL

[Obrazek: 1300013385.gif]
Ubuntu (Linux dla ludzi) | Blog komputerowy | Linux Mint
22.03.2011 00:33
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Tiritto Offline
Pasjonat IT
*
Użytkownik

Liczba postów: 337
Reputacja: 9
€: 367
Pixelart: Paint
Grafika 2D: GIMP, Photoshop
Grafika 3D: Blender, 3Ds Max

Jak czujesz się na siłach możesz też próbować rysować na kartce, to też przydaje się w grafice komputerowej win.

[Obrazek: 35332.png]
Pomogłem? [Obrazek: postbit_reputation.gif] Popraw mi reputację.
22.03.2011 00:48
lothar1410 Offline
GDesigners
*
Użytkownik

Liczba postów: 56
Reputacja: 3
€: 68
blablabla - czyli mało kulturalnie oceniam komentujących.

A teraz na serio. Tak naprawdę to nie wiesz czy zostaniesz grafikiem komputerowym. Po pierwsze trzeba chęci, po drugie pracy. Niby proste, ale ja np. po 3 latach grafikowania nie mam jakoś zapału do rozwoju (może matura i te sprawy). Najpierw prosta ocena - czy REALNIE możesz ocenić co jest ładne, a co nie. Grafikowanie to też nie tworzenie sygnatur, to umiejętność robienia prac na wysokim poziomie, dlatego też przyda się dobry komputer (x rdzeni procesor, conajmniej 2GB ram, karta graficzna dość szybka i pojemna pamięciowo). Warto zaopatrzyć się w dobry monitor LCD. Tak czy inaczej wydatki. Nie obchodzi mnie to czy ściągniesz PS po cracku z neta czy kupisz, ale musi być to Photoshop. I nie wierz tym, którzy ci mówią, że na GIMPie da się osiągnąć podobny efekt. Gówno prawda, nic nie osiągniesz bo zgubisz się przy pojedynczych opcjach, gdzie w PS masz intuicyjnie poukładane. Jak już będziesz miał to narzędzie do pracy, to zaczynaj od poznania opcji programu (niee, nie musisz się zaraz chwalić 'co ja takiego zrobiłem, patrzcie', tylko łącz efekty). Praca z warstwami i maskami to jest podstawa podstaw, na tym się robi wielkie projekty. Możesz próbować uczyć się na tutorialach, ale te pisane po polsku są we większości kiepskie (polecam tutninja.com te akurat dobre), więc też z językiem angielskim trzeba być za pan brat. Kolejna sprawa to dobre forum graficzne które trochę ciebie napędzi i towarzystwo, które nie będzie ciebie cisnąć (boś młody) ale pomagać. No i teorii się naucz, będzie łatwiej się porozumieć.
Kolega Patryk rzucił hasło tablet - otóż kochany do tabletu to trzeba umieć rysować przede wszystkim, a na samo rysowanie na tablecie trzeba poświęcić ok. pięciu lat.

i koniec ;p postarałem się co?

[Obrazek: lastfm.png][Obrazek: hax.png][Obrazek: iiIDMRxBKYkpK.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.03.2011 02:04 przez lothar1410.)
22.03.2011 01:58
otillo Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 47
Reputacja: 2
€: 70
Ja też jak zaczynałem przygodę z grafiką to GIMP i Photoshop, najpierw tutoriale, poznawanie funkcji a później już własna inwencja twórcza, co mi tylko do głowy przychodziło starałem się wykonać z różnym skutkiem, ale czasami byłem z siebie zadowolony Smiles

oprogramowanie biurowe w przeglądarce, Zoho CRM
---
Każdego dnia żyć tak, by więcej zbudować niż zniszczyćWinks...
07.09.2011 12:26
slesh1984 Offline
inż. Slesh1984
*
Użytkownik

Liczba postów: 340
Reputacja: 7
€: 390
Ja na twoim miejscu najpierw to bym łyknął teorii a potem pakiet adobe:
photoshop
Illustrator
InDesigne
Flash
i Corel
bo na tych programach pracuje się w firmach rzadko się zdarza aby ktoś robił w gimpie projekty do druku a nauka Gimpa to strata czasu jesli chcesz zarobkowo zająć się grafiką. Po drugie podstawowe zagadnienia z grafiki komputerowej:
- Grafika wektorowa a rastrowa.
- Rozdzielczość DPI
- Tryb koloru CMYK , RGB
- Pojęcie DTP
- Kalibracja monitorów
jeśli chodzi o sprzęt to dużo pamięci grafika min 1gb ramu 256 bit i najlepiej monitor CRT ponieważ profesjonalne LCD do grafiki kosztują od 2500 w górę i CRT łatwiej przeprowadzić kalibracje

Wykończenia wnętrz Tychy [/b]Serwis komputerowy Bielsko i okolice
[b]Uzdatnianie wody żywice jonowymienne
07.09.2011 12:50
DeeDy Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 18
€: 31
Zacznij w Gimpie dużo się nauczysz. Jak już ogarniesz gimpa przeżuć się Photshopa cs5 (Aktualnie go używam) Życzę dużo sukcesów. Powodzenia

Pozdrawiam.
02.10.2011 20:26
hyperg Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 7
€: 8
Bycie grafikiem to nie tylko używanie Gimp'a, Photoshopa czy innych programów. Liczy się również kreatywność, wprawne oko win. Ciężko tego nauczyć się w programach.
ps. nie jestem profesjonalnym grafikiem, po prostu mam styczność z ludzmi pracującymi jako graficy.
10.10.2011 12:29
Brutus Offline
Stały bywalec
*
Użytkownik

Liczba postów: 149
Reputacja: 6
€: 288
Nie wiem czy jeszcze śledzisz ten temat, ale warto inspirować się pracami profesjonalistów. Sięgnij na forum max3d.pl - tam siedzą ludzie, których nie znajdziesz w żadnym innym, polskim miejscu. Dowiesz się od czego zacząć i co najważniejsze - złapiesz kontakty z innymi grafikami.

Akwarystyka - blog o rybkach akwariowych / Koszalin - serwis informacyjny
20.10.2011 16:26
#Daw-art Offline
Amator grafiki
*
Użytkownik

Liczba postów: 3
€: 8
witam,

Pamiętam jak zaczynałem swoje początki z grafiką... Było to nie tak dawno, jakieś 4 czy 5 lat temu. Zacząłem rysować ołówkiem postacie z mang czy też szkicować wszystko w tym koleżanki(Tongues), potem kolorowałem panele mangi Naruto/Bleach - to bardziej można już nazwać grafiką. w międzyczasie zgłębiałem tajniki programu te mniej i więcej tajne.. Dopiero niedawno zacząłem przygodę z tabletem graficznym, bo wiem, że chce w nią dalej brnąć - w grafikę oczywiście.

Program: pracuj na czym Ci wygodniej, osobiście używam Photoshopa bo dostałem go za darmo z tabletem. Według mnie PS jest dużo prostszy i intuicyjny od alternatyw. Jednak gdy nie możesz na niego sobie pozwolić polecam Gimpa i nakładkę Gimpshop(która ma przypominać interfejs znany nam z płatnego programu).

Na początku zajmij się tym na co masz ochotę, jeżeli to sygnaturki to rób je, jeżeli same efekty do napisów to tak samo, bo od czegoś trzeba zacząć - poradniki znajdziesz wszędzie. Potem nabierzesz biegłości w programie i będziesz mógł wskoczyć na wyższy poziom. Czytaj dużo o digital paitingu - większa część jest po ang więc może to być dla Ciebie problem, naucz się od mistrzów jak rysować i korzystać z warstw:
http://www.youtube.com/watch?v=ssOJQXdwmrI

Gdybyś miał jakieś pytania, chętnie odpowiem Smiles
Tyle ode mnie, pozdrawiam!

edit: cholera zapomniałem na datę popatrzeć - przepraszam.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.11.2011 01:34 przez #Daw-art.)
05.11.2011 01:32
tani-grafik.pl Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 1
€: 2
Przygodę z grafiką najlepiej zacząć od realizacji. Tak kiedyś zaczynał http://www.tani-grafik.pl i teraz obsługuje mnustwo klientów. Będziesz tani i dobry będziesz dużo pracował i będziesz uczynny to sporo osiągniesz.
06.01.2012 19:28
pisii35 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 15
€: 18
(06.01.2012 19:28)tani-grafik.pl napisał(a):  Przygodę z grafiką najlepiej zacząć od realizacji. Tak kiedyś zaczynał http://www.tani-grafik.pl i teraz obsługuje mnustwo klientów. Będziesz tani i dobry będziesz dużo pracował i będziesz uczynny to sporo osiągniesz.

tylko ten tani-grafik trochę odpuścił polską ortografię i teraz aż oczy bolą, gdy czyta się takie byki... a wg mnie takie błędy świadczą o mało profesjonalnym podejściu - przecież wpisując post widać podkreślone błędy...
04.02.2012 16:13
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Wybierz styl: