Wątek zamknięty 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komputer zawiesza się na ekranie powitalnym lub pulpicie i wygasza ekran
Autor Wiadomość
mat06 Offline
Początkujący
Użytkownik

Liczba postów: 7
Dołączył: Dec 2010
Reputacja: 0
€: 10
Post: #1
Komputer zawiesza się na ekranie powitalnym lub pulpicie i wygasza ekran
Witam!
Mam problem z komputerem.Zawiesza mi się on w różnych miejscach.Czasami na ekranie powitalnym,czasami już na pulpicie.
Reinstalowałem windowsa,ale to nie pomogło.3 miesiące temu wymieniałem dysk twardy na nowy,a miesiąc temu kartę graficzną,więc to ani dysk twardy ani karta graficzna.Testowałem też pamięć memtestem,doszło do 300% i 0 errors.Proszę o pomoc.Co to może być?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.12.2010 14:02 przez mat06.)
23.12.2010 11:52
  Znajdź wszystkie posty użytkownika
laduj Offline
El Comandante
Użytkownik

Liczba postów: 177
Dołączył: Nov 2008
Reputacja: 6
€: 132
Post: #2
RE: Komputer zawiesza się!!!
Może po prostu źle podłączyłeś twardziela? Po dociskaj coś.

Aaa i powiedz ile masz RAMu?

Widzisz, głos rozsądku nigdy nie przebije się przez głos motłochu.
[Obrazek: acf3fe74b_hphnqss.png]
23.12.2010 11:58
  Znajdź wszystkie posty użytkownika
mat06 Offline
Początkujący
Użytkownik

Liczba postów: 7
Dołączył: Dec 2010
Reputacja: 0
€: 10
Post: #3
RE: Komputer zawiesza się!!!
Twardziel jest napewno dobrze podłączony,bo 3 miesiące chodził dobrze.Ramu mam 512 MB.
23.12.2010 12:04
  Znajdź wszystkie posty użytkownika
krzesloo Offline
Zaawansowany
Użytkownik

Liczba postów: 593
Dołączył: Apr 2010
Reputacja: 29
€: 607
Post: #4
RE: Komputer zawiesza się!!!
Jaki to sprzęt (proc,karta,zasilacz) ?
Podaj temperatury z programu Hardware Monitor ftp://ftp.cpuid.com/hwmonitor/hwmonitor_1.17-setup.exe
23.12.2010 12:04
  Znajdź wszystkie posty użytkownika
mat06 Offline
Początkujący
Użytkownik

Liczba postów: 7
Dołączył: Dec 2010
Reputacja: 0
€: 10
Post: #5
RE: Komputer zawiesza się!!!
Temperatury:
Dysk twardy 42 stopnie
Procesor 40 stopni
Innych temperatur tam nie ma,nie znalazłem
Sprzęt:
Procesor:AMD ATHLON XP 2600+
Karta graficzna:ZOTAC NVIDIA GeForce 6200
Zasilacz:Tracer 4life 350W
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2010 12:16 przez mat06.)
23.12.2010 12:14
  Znajdź wszystkie posty użytkownika
krzesloo Offline
Zaawansowany
Użytkownik

Liczba postów: 593
Dołączył: Apr 2010
Reputacja: 29
€: 607
Post: #6
RE: Komputer zawiesza się!!!
W pierwszej kolejności wymieniłbym zasilacz na przynajmniej delte/fortrona 350W.

Jeśli posiadasz miernik napięć i umiesz się nim posługiwać zmierz napięcie na linii 5 i 12V.
Jeśli nie posiadasz miernika pożycz pewniejszy zasilacz od kolegi/sąsiada i sprawdź.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2010 12:25 przez krzesloo.)
23.12.2010 12:24
  Znajdź wszystkie posty użytkownika
mat06 Offline
Początkujący
Użytkownik

Liczba postów: 7
Dołączył: Dec 2010
Reputacja: 0
€: 10
Post: #7
RE: Komputer zawiesza się!!!
Dodam jeszcze,że czasami można normalnie na nim przeglądać internet jakieś 10 min,a potem się zawiesza,albo wygasza ekran.Zawiesza się też jak włącze jakąś grę komputerową.

EDIT: Po zawieszeniu się komputera zobaczyłem do dziennika zdarzeń i znalazłem to:
Sterownik nv4_disp dla display urządzenia \Device\Video0 jest zablokowany przez pętlę nieskończoną. To wskazuje zwykle na problem z samym urządzeniem lub z jego sterownikiem niepoprawnie programującym urządzenie. Sprawdź, czy u dostawcy sprzętu są dostępne aktualizacje sterowników.
Jakie stery polecacie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2010 13:40 przez mat06.)
23.12.2010 13:08
  Znajdź wszystkie posty użytkownika
mat06 Offline
Początkujący
Użytkownik

Liczba postów: 7
Dołączył: Dec 2010
Reputacja: 0
€: 10
Post: #8
RE: Komputer zawiesza się!!!
A co do zasilacza to raczej nie on bo dobrze chodził przez 4 lata.Więc co to może być?
24.12.2010 10:52
  Znajdź wszystkie posty użytkownika
krzesloo Offline
Zaawansowany
Użytkownik

Liczba postów: 593
Dołączył: Apr 2010
Reputacja: 29
€: 607
Post: #9
RE: Komputer zawiesza się!!!
To że chodził przez 4 lata to cud że dalej chodzi i nie ufajczył jeszcze czegoś.
Na takim guanie napięcia na 12v potrafią skakać nawet o 1V w tę lub drugą stronę.

http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl
wybierz serie produktu (w twoim przypadku 6), rodzine czyli 6200 oraz system.
Odinstaluj stare i zainstaluj nowe stery, jak nie pomoże poszukaj na googlach jakiś starszych. Jeśli to nie stery to albo karta padaka albo zasilacz tonie. IMO to raczej zasilacz.
24.12.2010 11:03
  Znajdź wszystkie posty użytkownika
mat06 Offline
Początkujący
Użytkownik

Liczba postów: 7
Dołączył: Dec 2010
Reputacja: 0
€: 10
Post: #10
RE: Komputer zawiesza się!!!
Też stawiam na zasilacz.Karta odpada,bo jest nowa.Napięcia w zasilaczu rzeczywiście są niezaciekawe...
24.12.2010 12:50
  Znajdź wszystkie posty użytkownika
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

Liczba postów: 1811
Dołączył: Sep 2009
Reputacja: 47
€: 4207
Post: #11
RE: Komputer zawiesza się!!!
Jeżeli nie zmienisz nazwy wątku to dnia 26.11.2010 wątek zostanie zamknięty.

Polecam lekturę:
http://www.fastpc.pl/announcement-5.html

-- WebNuLL

[Obrazek: 1300013385.gif]
Ubuntu (Linux dla ludzi) | Blog komputerowy | Linux Mint
24.12.2010 13:47
  Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Wybierz styl: