Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PDC E5200 - dość marny wynik OC
Autor Wiadomość
agniecha Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 10
Reputacja: 0
€: 15
PDC E5200 - dość marny wynik OC
Niedawno kupiłam procesor E5200 (tutaj temat z forum) jednak trochę słabo mi się udało go podkręcić. Nie uważam oczywiście że procesor jest słaby, ale... no mogłoby być lepiej. Procesor na tym ustawieniu które podaję poniżej w ogóle się nie grzeje (35C w pracy), jednak przy zwiększonym taktowaniu system jest niestabilny. A napięcia nie potrafię zwiększyć (jakiś dziwny ten BIOS).

[Obrazek: 20100821_09583896.jpg]

Płyta to ta (nawet aukcja jeszcze nie wygasła):
http://allegro.pl/item1180520581_asus_p5...sklep.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.08.2010 11:50 przez agniecha.)
21.08.2010 11:43
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

krzesloo Offline
Zaawansowany
*
Użytkownik

Liczba postów: 503
Reputacja: 25
€: 514
RE: PDC E5200 - dość marny wynik OC
Hmm.. jeden z niezgorszych egzemplarzy.
Domyśle napięcie dla E5200 to bodaj 1,2125V czyli płyta ma niezłego Vdropa. I przy takim napięciu powinien chodzić na 2,5GHz.
Twój egzemplarz wykręcił się powyżej 3GHz przy napięciu 1,15V czyli wynik dobry Smiles

"(35C w pracy)" zależy co masz na myśli.. w pracy czyli ? z odpalonym orthosem, grą czy na pulpicie/przeglądając internet np. ? Chłodzenie BOX'owe (oryginalne) czy zakładałaś jakieś lepsze (bez skojarzeń Tongues) ?

Takie płyty jak ta na G31/G41 przeważnie nie mają możliwości regulacji napięcia CPU spod BIOSu ale warto poszukać.
Coś w stylu " Vcore", "CPU Voltage" coś z tych rzeczy, poszukaj w zakładce tam gdzie się ustawia taktowania Smiles
21.08.2010 13:08
agniecha Offline
Początkujący
*
Użytkownik

(21.08.2010 13:08)krzesloo napisał(a):  Domyśle napięcie dla E5200 to bodaj 1,2125V czyli płyta ma niezłego Vdropa.

Vdropa? To znaczy?

(21.08.2010 13:08)krzesloo napisał(a):  "(35C w pracy)" zależy co masz na myśli.. w pracy czyli ? z odpalonym orthosem, grą czy na pulpicie/przeglądając internet np. ?

Grą w pasku (a w zasadzie cztery) pobieranie z FTP, przeglądanie Internetu. Niezbyt wysilające, ale 35C to niewiele.

znasz jakiś program który zrobi 100%cpu i pokaże temp w czasie rzeczywistym?

(21.08.2010 13:08)krzesloo napisał(a):  Chłodzenie BOX'owe (oryginalne) czy zakładałaś jakieś lepsze (bez skojarzeń Tongues) ?

Boxowe.

(21.08.2010 13:08)krzesloo napisał(a):  Takie płyty jak ta na G31/G41 przeważnie nie mają możliwości regulacji napięcia CPU spod BIOSu ale warto poszukać.
Coś w stylu " Vcore", "CPU Voltage" coś z tych rzeczy, poszukaj w zakładce tam gdzie się ustawia taktowania Smiles

No właśnie nie ma... w tym problem.. Można zmienić

Memory voltage
MB voltage
PCI express voltage

i coś tam jeszcze. Nie ma nic o cpu : ( .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.08.2010 14:33 przez agniecha.)
21.08.2010 14:10
krzesloo Offline
Zaawansowany
*
Użytkownik

Vdrop czyli spadek napięcia pod obciążeniem.
W tym przypadku to płyta zaniża napięcie. Chyba że w stres'ie jest jeszcze niższe, powiedzmy 1,13v Sads

Do obciążenia procesora jest wiele programów.
Orthos np. Tutaj powiedziałbym taki 'test' czy aby mocno nie sypie błędami.
Zakładka Linpack w programie OCCT już mocniej grzeje proca.
IMO najsilniejszy grzacz to Linx, na angielskich stronach pisali że gdy Orthos nie wysypie błędu po 40h grzania tak Linx zrobi to po 10min. Troszkę to tak 'na wyrost' podali, ale to sie sprawdza. Linx u mnie wysypał po 5min gdyż orthos działał przez 2h, occt dało rade po 15min bodaj. W takim programie jak Linx wystarczy że przejdzie te 10min testu. Jak tyle da rade będzie stabilny bo żadna gra ani program go tak nie zamęczą win Rozpisałem się ale myślę że będzie już wszystko jasne win

Na BOXowym chłodzeniu 35C, ojoj, mało Tongues
W IDLE może i jest tyle ale radze go rozgrzać przynajmniej orthosem z 10min wystarczy i wtedy chłodzenie pokaże rogi win I tak dla upewnienia się, patrzysz na czujniki rdzeni (Core) czy procka (CPU). Na rdzeniu taka bezpieczna temp to ~70', powyżej tej temp proc już niestety będzie tracił na żywotności, co nie znaczy że padnie po 2 czy 5 latach. Na Boxowym bez OC temp zwykle jest w granicach ~60'.

Niestety nie wiem czy po aktualizacji BIOSu będzie możliwa zmiana napięcia CPU ale wygląda na to że to już koniec z OC na tej płycie.

Jeszcze słówko, nie wiem jakie masz pamięci ale po ich OC też jakiś przyrost wydajności jest. Nieraz lepiej mieć większe takty pamięci niż proca także poczytaj/pomyśl nad tym win
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.08.2010 15:48 przez krzesloo.)
21.08.2010 15:47
agniecha Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Zrobiłam test Orthosem przez 10minut. Nie wysypał żadnego błędu, a temperatura skoczyła do 56C na każdym z rdzeni.

[Obrazek: 20100821_14591187.jpg]

Czyli generalnie taka marna ta płyta trochę? A premiera 2009 i polecił mi użytkownik tego forum. Nie wiem kto wpadł na pomysł żeby nie można było zwiększyć napięcia. Bo przydałoby się zwiększyć trochę...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.08.2010 16:22 przez agniecha.)
21.08.2010 16:03
krzesloo Offline
Zaawansowany
*
Użytkownik

Nie ja tę płytkę poleciłem więc umywam ręce Tongues
W poprzednim wątku miałaś wymogi takie żeby była zintegrowana grafika, trudno o dobre płyty z integrą, takie są zwykle montowane w marketowych szrotach. Co innego płyty na przynajmniej G35 czy G45, troche droższe, ale mają nieco lepiej rozbudowaną sekcję zasilania i regulacja napięcia jest możliwa Smiles

Temp w porządku. Przy grach, większym obciążeniu będzie w tych granicach, dopóki nie będzie przekraczać 70' nie ma co się obawiać win

"A premiera 2009", odgrzali kotlet, to jest prawie ta sama płyta którą podałaś w poprzednim wątku tyle że postawili ją na nowym gruncie.
21.08.2010 16:24
agniecha Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Zrobiłam także test Linxem i maks temperatura to 60C jak widać. Czyli generalnie można by z niego wycisnąć jeszcze trochę.

[Obrazek: 81779551655874048284.jpg]

(21.08.2010 16:24)krzesloo napisał(a):  Nie ja tę płytkę poleciłem więc umywam ręce Tongues
W poprzednim wątku miałaś wymogi takie żeby była zintegrowana grafika, trudno o dobre płyty z integrą, takie są zwykle montowane w marketowych szrotach. Co innego płyty na przynajmniej G35 czy G45, troche droższe, ale mają nieco lepiej rozbudowaną sekcję zasilania i regulacja napięcia jest możliwa Smiles

Temp w porządku. Przy grach, większym obciążeniu będzie w tych granicach, dopóki nie będzie przekraczać 70' nie ma co się obawiać win

"A premiera 2009", odgrzali kotlet, to jest prawie ta sama płyta którą podałaś w poprzednim wątku tyle że postawili ją na nowym gruncie.

No myślałam że będzie dobra... eeh, no trudno. A nie ma jakiegoś bezpiecznego softu by móc odrobinę zwiększyć napięcie?
21.08.2010 16:28
krzesloo Offline
Zaawansowany
*
Użytkownik

programy spod windowsa jakieś są, ale czy zadziałają i jak to będzie działać nie wiem bo nie praktykowałem nawet.
Nie mam niestety czasu ostatnio, co moge to robie/pisze. Aczkolwiek google nie boli win
Wpisz sobie 'program do zmiany napięcia' i na pewno coś znajdziesz Smiles
21.08.2010 20:08
agniecha Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Postaram się wymienić tę płytę..... eh, no marnie, marnie na tym wyszłam. Sads(((

Czy ta płyta będzie miała możliwość zmiany napięcia?

http://allegro.pl/item1198589672_plyta_g...0_box.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.08.2010 02:12 przez agniecha.)
22.08.2010 02:08
krzesloo Offline
Zaawansowany
*
Użytkownik

przed kolejnymi posunięciami radzę zadać sobie pytanie, po co ?
przypuszczam iż do gier nie (grafika integra). Więc.
Jeśli system sie wolno otwiera to nie wina procesora, zainwestowałbym w szybszy dysk twardy/zrobił porządek na dysku.

Jeśli jest to poprostu zabawa dla cyferek, OC na takich płytach to nie jest dobre posunięcie. pecet22 dobrze pisał w poprzednim wątku, chcesz OC kup coś dobrego na P35/P45 (nie mają zint. grafiki).
Jaki wynik Cię chcesz osiągnąć, 3,5GHz ? 4 ? Jeśli to drugie to na pewno trzeba będzie zainwestować w lepsze chłodzenie i płytę przynajmniej na P35. To pierwsze, zależy.. Jeśli proc nie będzie miał oporów jakoś da rade z podbiciem napięcia na jakiejś płycie na g33/g35/g45 (ma zinst. grafike) a teraz o takie trudno, chyba że z używanych ale jak tak patrze na allegro szału nie ma.

Znalazłem właśnie jedną z tańszych ale także na G31, w instrukcji są sreeny z BIOSu, widać tam "CPU Voltage Control". Na pewnych vortalu technologicznym pewien znany mi user wykręcił na tej właśnie płycie bodaj E2140 na 3GHz (1,6GHz to domyśle takty dla tego proca). Jakoś się to trzymało. Także E5200 na3,4 - 3,5GHz powinien uciągnąć win
link http://allegro.pl/item1182933597_gigabyt...abrze.html
Aczkolwiek jeszcze raz to napisze, te płyty nie są przeznaczone do OC. Te 3,5 GHz na 1,25-1,3v możesz dać ale nic więcej win

PS.
Ta płyta którą podałaś jest na G41, to nie jest nic lepszego ! to samo co G31.
Zmianę napięcia CPU ma. Ja osobiście bym brał tą na G31, nie ma co dopłacać do odgrzanego kotleta.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.08.2010 11:04 przez krzesloo.)
22.08.2010 10:59
agniecha Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Tak, chcę osiągnąć ok 3,5GHz, może nieco więcej gdy załatwię sobie chłodzenie. Ale jednak z regulacją napięcia to można się bawić, a nie to co tu...
A biorę ze zintegrowaną grafiką, bo nie potrzebuję silnej (przynajmniej na razie). Chyba, że mi pożyczysz kasę na jedzenie to sobie kupię na P35 + najtańsza karta graficzna na PCI Biggrins .

A tamtą co wyżej dałam to po prostu jest w tym samym sklepie co kupowałam i w dodatku w Warszawie - mogę jechać osobiście. Stąd ten wybór.
22.08.2010 19:38
agniecha Offline
Początkujący
*
Użytkownik

No niestety raczej nie ma możliwości zamiany płyty... eh, ale jestem zła. Kupiłam 6 jajek a mogę zjeść tylko 4. Więcej się chyba nie posłucham żadnych speców z Internetu.

PS. Może znacie jakiś program który pozwoli na zmianę napięcia na rdzeniu?
23.08.2010 16:24
krzesloo Offline
Zaawansowany
*
Użytkownik

To posłuchaj się tych w sklepie :lol: (oczywiście są wyjątki)

Posłuchać się trzeba tylko trzeba trafić na odpowiednie forum i posłuchać się tego właściwego.

A żeby nie było tak jak jest muszę niestety coś zainterweniować.
Z poprzedniego wątku:

Cytat: # kosztować do 200zł (to absolutny maks.)
# maksymalnie wykorzystywać możliwości procesora E5200 (tak żeby go rozkręcić przynajmniej do 3GHz)
# mieć zintegrowaną kartę graficzną (najlepiej całkiem dobrą)

niestety ale jedno drugie wyklucza.
Nie można kupić płyty głównej do 200zł która by miała zintegrowaną grafikę i maksymalnie wykorzystałaby możliwości OC E5200. Nie ma takiej opcji że tak to ujmę win
Napisałaś także "przynajmniej do 3GHz", osiągnęłaś takowy wynik, także nie wiem skąd ten żal.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.08.2010 17:01 przez krzesloo.)
23.08.2010 17:01
Bogdan Offline
Pegetto
Moderator

Liczba postów: 738
Reputacja: 23
€: 946
Zastanów się czy te kilkaset MHz jest warte świeczki. Nie będziesz tego procka katowała w wymagających grach, a w samym systemie tak naprawdę ciężko odczuć różnicę czy masz te 3GHz czy 3,5GHz. No chyba, że coś godzinami renderujesz itd., wtedy będzie można zauważyć tą kilku czy kilkunastominutową różnicę.
A co do grafiki to jeśli masz zamiar kupować najtańszą dedykowaną kartę to już lepiej zostać na dobrej zintegrowanej... Jeśli szukasz dobrej płyty nadającej się do podkręcania i z dobrą zintegrowaną kartą graficzną to musisz wydać około 250zł.

Mój blog

[Obrazek: 1884001417.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.08.2010 23:30 przez Bogdan.)
24.08.2010 23:29
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Wybierz styl: