Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NVIDIA - opinie użytkowników
Autor Wiadomość
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

Liczba postów: 1766
Reputacja: 45
€: 4127
NVIDIA - opinie użytkowników
Witam, proszę o opisanie w tym temacie własnych doświadczeń z kartami od producenta NVIDIA.

Ja zacznę:
- Żadna karta NVIDII Mi nigdy nie padła, a mam i takie z przed 5-6 lat
- Bardzo dobra jakość sterowników pod systemami Uniksowymi ( Linux, Solaris, *BSD )
- Wydajność
- Brak ignorancji jeżeli chodzi o użytkowników Linuksa, Solarisa, BSD ( karty oraz sterowniki są równie wydajne na wszystkich systemach )
- Dostarcza sterowniki dla starszych modeli kart graficznych

Porównywanie ATI do NVIDIA czy INTEL czy inne porównania wywołujące "flamewar" zakończą się ostrzeżeniem lub banem w najgorszym wypadku.

-- WebNuLL

[Obrazek: 1300013385.gif]
Ubuntu (Linux dla ludzi) | Blog komputerowy | Linux Mint
29.07.2010 21:35
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

Bogdan Offline
Pegetto
Moderator

Liczba postów: 738
Reputacja: 23
€: 946
RE: NVIDIA - opinie użytkowników
Ja mam aktualnie chyba czwartą kartę od nVidii. Pierwsza to był GeForce 2 (MX400 chyba, ta z lepszym chłodzeniem Biggrins), potem GF FX 5200 (rozwaliła się), Gigabyte GF 7600 GS (dzielnie działała dopóki jej nie wymieniłem, choć czasem jej odbijało, ale to pewnie dzięki pasywnemu chłodzeniu), aktualnie mam od roku Asusa GF 9600GSO TOP. Z tej ostatniej jestem wyjątkowo zadowolony. Jak na kartę, za którą w sierpniu ub.r. zapłaciłem 215zł. jest rewelacyjna wydajnościowo. W niczym nie ustępuje modelowi 9600GT, a zapłaciłem za nią o połowę mniej win Wygląda na to, że to wszystko dzięki jednostkom Shader Pixel, których ma o 1/3 więcej. Tak czy siak porównywałem obydwie karty i nie zauważyłem różnicy w ich działaniu. Mój model ma 192 bitową szynę i 384MB pamięci GDDR3. Taktowanie rdzenia to 600MHz, pamięci 900, a shaderów 1700. Aktualnie nie było gry/programu z którym nie byłaby sobie w stanie poradzić. Ogólnie jest OK, ale jeśli teraz miałbym kupować jakąś droższą kartę 400zł w górę to poważnie zastanowiłbym się nad ATI. Nie mam co prawda z nimi doświadczenia, ale warto spróbować win Aktualnie mam ATI zintegrowaną, działa świetnie no ale nie używam jej na codzień. W zasadzie to w ogóle.

Mój blog

[Obrazek: 1884001417.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.07.2010 00:17 przez Bogdan.)
30.07.2010 00:16
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
glabek94 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 40
Reputacja: 3
€: 52
Co do sterowników Nvidii pod Linuksem: wcale nie są takie dopracowane: mi w FX5200 na TV-out dawał obraz biało-czarny. Na otwartych kolor.

30.07.2010 12:56
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
thpzk Offline
Posting Freak
*
Użytkownik

Liczba postów: 35
Reputacja: 0
€: 49
Jednak NVIDIA robi najlepsze chipset'y moim zdaniem. Moją pierwszą kartą była Forsa GeForce 6600. Pod Linuksem wszystko chodziło pięknie. Pod Windowsem chodziły mi gry z wygórowanymi wymaganiami. W porównaniu z moją obecną jest troszeczkę gorsza, lecz i tak świetna. Ta karta mi się zjarała po 4 latach używania. Obecnie mam Palit GeForce 9500GT. W grach mam o 20 FPS'ów więcej niż na 6600. Ogólnie nie odczuwam wielkiej różnicy między tymi kartami. NVIDIA jest jednak najlepsza w tym co robi. Szkoda, że 9500 nie dała dużo...

[Obrazek: frusciante.png]
John Frusciante
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.09.2010 13:32 przez thpzk.)
11.09.2010 13:31
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Wybierz styl: