Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wolny serwer - zaproponuj grę multiplayer
Autor Wiadomość
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

Liczba postów: 1766
Reputacja: 45
€: 4127
Brick Wolny serwer - zaproponuj grę multiplayer
Witam, posiadam jeden skonfigurowany i gotowy do pracy serwer VPS podpięty do sieci serwerów.

Proszę składać propozycje gier które mogę postawić na tym VPSie.

Kryteria:
- Niskie wymagania sprzętowe
- Gra musi chodzić pod systemem Linux, w ostateczności pod Wine
- Najwyższy priorytet mają gry z natywnym klientem oraz serwerem pod system Linux
- Gra wieloosobowa
- Najlepiej jak by była z otwartym kodem źródłowym ( licencja GPL lub inna na zasadach Open Source )

Co na pewno się nie zakfalifikuje:
- Crysisy, Farcry i inne nowoczesne gry
- Nad GTA MP mogę pomyśleć, ale tylko w ostateczności
- Gry z masą błędów/niestabilne/cheaty
- Gry z większą swobodą ( coś jak GTA ), tzn. o ile nie będzie antyczitu to nie pozwolę aby ktoś zawalił Mi cały serwer stawiając 1000 samochodów obciążając cały serwer

Zwycięzca będzie pierwszym moderatorem, niestety nie dopuszczam nikogo do infrastruktury serwerów więc administrator odpada, ale mogę pomyśleć nad ograniczonym dostępem do FTP np. do wrzucania jakiś mniejszych plików np. z mapami.

I to by było chyba na tyle.

PS. Wiem, że spory procent z Was to także użytkownicy windows, dlatego w razie zgłaszania gry dla systemu windows PROSZĘ NAJPIERW SPRAWDZIĆ JĄ NA STRONIE http://winehq.org DZIĘKUJĘ.

-- WebNuLL

[Obrazek: 1300013385.gif]
Ubuntu (Linux dla ludzi) | Blog komputerowy | Linux Mint
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.07.2010 22:19 przez WebNuLL.)
18.07.2010 00:00
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

glabek94 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 40
Reputacja: 3
€: 52
RE: Wolny serwer - zaproponuj grę multiplayer
Hedgewars!

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2010 16:53 przez glabek94.)
18.07.2010 16:05
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

Myślę nad postawieniem DOOM2 na silniku Doomsday w trybie "współpracy" ( coop ).

Fajny, klasyczny doom2 z obsługą myszy, OpenGL Smiles

NADAL CZEKAM NA PROPOZYCJE Smiles

-- WebNuLL

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2010 21:29 przez WebNuLL.)
18.07.2010 19:01
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bogdan Offline
Pegetto
Moderator

Liczba postów: 738
Reputacja: 23
€: 946
Live for Speed. Wymagania ma minimalne, najlepsza gra multiplayer. Jakieś tam nagrody pozbierała z tego tytułu dwa czy trzy lata temu. Już kiedyś pisałem o niej, nie pamiętam gdzie dokładnie ale też dyskusja dotyczyła Twoich serwerów Smiles Mógłbyś mi zasponsorować serwer teamowy na przykład Biggrins

Mój blog

[Obrazek: 1884001417.png]
18.07.2010 22:37
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

(18.07.2010 22:37)Bogdan napisał(a):  Live for Speed. Wymagania ma minimalne, najlepsza gra multiplayer. Jakieś tam nagrody pozbierała z tego tytułu dwa czy trzy lata temu. Już kiedyś pisałem o niej, nie pamiętam gdzie dokładnie ale też dyskusja dotyczyła Twoich serwerów Smiles Mógłbyś mi zasponsorować serwer teamowy na przykład Biggrins

Gra jest świetna, ale niestety komercyjna oraz brak klienta dla Linuksa.

Bogdan, podaj więcej szczegółów, jeżeli można legalnie i za darmo na tym postawić serwer i grać to zapewne się zgodzę.

No cóż, a może Vdrift?

Postawiłem testowo serwer na Trackmania: Nations Forever bo z Doomami za dużo roboty ( nie wygodne przy instalacji klienta, a serwery wymagają grafiki Wacko )

Adres IP: 217.16.179.159
Niestety nie jestem w stanie potestować bo na obecnym komputerze gra nie wejdzie, jak wrócę to potestuję już niedługo Tongues

-- WebNuLL

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2010 23:23 przez WebNuLL.)
18.07.2010 23:17
glabek94 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 40
Reputacja: 3
€: 52
Ale przeto Trackmania nie ma chyba klienta pod pingwina. Kiedyś chyba grałem w nią pod Play on Linux, ale działała jakby chciała a nie mogła - trasa ładowała się z 15 minut...

19.07.2010 12:06
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bogdan Offline
Pegetto
Moderator

(18.07.2010 23:17)WebNuLL napisał(a):  [quote='Bogdan' pid='19556' dateline='1279481859']

Gra jest świetna, ale niestety komercyjna oraz brak klienta dla Linuksa.

Bogdan, podaj więcej szczegółów, jeżeli można legalnie i za darmo na tym postawić serwer i grać to zapewne się zgodzę.

Wersja demo jest darmowa Smiles Jest wersja na linuxa, ale w tym sensie że przystosowana do działania pod wine. Czy jakoś tak. No tak czy siak działa na linuxie.

Co do stawiania serwerów to nie ma ograniczeń z tego co mi wiadomo. Gra sama w sobie ma nawet taką opcję. Ja nieraz sobie stawiałem serwer, ale działał dopóki miałem włączony komputer win Są osoby/firmy które za opłatą oferują serwery 24h/7 dni itd., więc nie powinno być z takim zwłaszcza że nikomu nie będziesz go odsprzedawał. Śmiało mógłbyś taki zrobić.

Mój blog

19.07.2010 14:06
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

Panie Bogdanie jeszcze jedno pytanie Biggrins

Czy jak postawię serwer to każdy używający wersji demonstracyjnej będzie mógł wejść?
Jakie ograniczenia zawiera wersja demonstracyjna?

@glabek94
Należy odpowiednio ustawić detale, głównie wody aby Trackmania ładnie chodziła pod Wine - ja uzyskałem bardzo ładny efekt gra chodzi bardzo płynnie.

Ale to i tak niestety nie wystarczy np. dla konfiguracji Intel GMA + Wine - gry 3D pod Wine jakoś nie chcą chodzić pod kartą Intelową.

-- WebNuLL

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.07.2010 17:26 przez WebNuLL.)
19.07.2010 17:25
Bogdan Offline
Pegetto
Moderator

Tak, każdy. Bez żadnych ograniczeń. Licencje w tej grze polegają na tym, że jeśli kupujesz wyższą licencję to masz dostęp zarówno do serwerów demo jak i tych "wyższych" za które zapłaciłeś. Więc nie tylko ludzie z demo tam wchodzą. Maksymalna liczba slotów/połączeń w demo to chyba 15. W zależności od uploadu oczywiście. Tutaj screen z kreatora nowego serwera http://downloads.bogdan.net.pl/lfs-nowy-serwer.png

Mój blog

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.07.2010 12:40 przez Bogdan.)
20.07.2010 12:19
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

No to sprawdzę napewno Live for speed jak tylko będę mógł.

20.07.2010 13:57
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

Choć postawiłem serwer na Trackmania Nations Forever to nie oznacza, że zamykam możliwość zaproponowania innej gry - wszystko jest nadal aktualne.

-- WebNuLL

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.07.2010 10:40 przez WebNuLL.)
28.07.2010 10:40
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Wybierz styl: