Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procesor rozgrzewa się do 70C
Autor Wiadomość
milosz1996 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 45
Reputacja: 1
€: 67
Question Procesor rozgrzewa się do 70C
No więc tak:
Dzisiaj postanowiłem pobawić się chłodzeniem laptopa, a konkretnie wentylatorkiem od procka. Zainstalowałem speedfan-a i okazało się, że temperatura obu rdzeni przez ok 95% czasu nie spada poniżej 50C. Przy maksymalnym obciążeniu jest 67C. Wiatraczek praktycznie się nudzi bo wiem, że może dużo więcej (podczas startu komputera na ok 2s włącza się na max obroty). No i chciałem coś z tym zrobić, bo mój procesor często jest na max użyciu (renderowanie 3D, filmy). Ale żadnego wentylatorka w programie nie widać... W Evereście Ultimate jest to samo. I moje pytanie: czy da się jakoś zwiększyć obroty wentylatorka (tylko żeby przy bezczynności kręcił się wolniej (tak w zależności od temperatury))? Parametry kompa w moim profilu.

http://miloszcalc.republika.pl
24.05.2010 21:20
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

krzesloo Offline
Zaawansowany
*
Użytkownik

Liczba postów: 503
Reputacja: 25
€: 514
RE: Procesor rozgrzewa się do 70C
Laptopowe procki się tak grzeją.
U brata w laptopie jest to samo, jak schłodzi do 55* wentyl ustaje, 60* niskie obroty, 65 średnie, 70 wysokie Smiles Programowo raczej nie zwiększysz obrotów, chyba że jakimś "biosowym" programem, bądź ustawić na stałe np. średnie obroty bawiąc się z elektroniką laptopa.
a o procka sie nie martw, każdy tak ma, truno spalić takie procki Smiles
25.05.2010 20:31
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
160898 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 12
Reputacja: 0
€: 18
RE: Procesor rozgrzewa się do 70C
ja mam tak samo ale jakoś z tym żyje