Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z chłodzeniem..
Autor Wiadomość
Might Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
€: 4
Problem z chłodzeniem..
Witam
Nie dawno przeinstalowałem sobie Windowsa z XP na 7. Bardzo często podczas gry mam włączone GG oraz kilka innych rzeczy (przeglądarka itd.). Po kilkunastu minutach gry komputer po prostu mi się wyłącza. Odkąd pamiętam zawsze miałem problemy z chłodzeniem (nawet czyszczenie niezbyt coś dawało). Pewnego razu wziąłem komputer i poszedłem do sklepu gdzie go kupowałem. Tam panowie dokładnie sprawdzili temp. w Biosie i wyszło im, że wszystko jest jak najbardziej OK (przeczyścili go również w środku...)Dzisiaj gdy grałem w grę komputer mi się wyłączył, zdenerwowałem się i ściągnąłem z internetu program - SpeedFan. Okazało się coś takiego:
[Obrazek: 33275042.png]
(Wtedy jak dawałem komputer do sklepu też miałem podobną temp.)
Może to wina chłodzenia? Może dlatego, że za komputerem jest ściana oraz obok niego (obok niego: z jednej strony ściana, z drugiej ścianka od biurka) Proszę o pomoc - przepraszam za moją ortografię, ale jestem lekko zdenerwowany...
07.04.2010 19:23
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

nat__n Offline
Ekspert
*
Użytkownik

Liczba postów: 1456
Reputacja: 38
€: 0
RE: Problem z chłodzeniem..
Prawdopodobnie problemem są rzeczywiście temperatury procka (59 st. na "wolnych obrotach" to już jest sporo dla iNTEL'a). Jeżeli owe temperatury dla serwisu są "jak najbardziej OK" to pozostaje mi tylko stwierdzić (delikatnie mówiąc), że się z nimi NIE zgadzam.

Czy aby do bocznej ściany obudowy nie masz przypadkiem zamontowanego plastykowego "walca" bezpośrednio "pobierającego" ciepłe powietrze z wiatraka CPU, a wyprowadzającego owe powietrze boczną płytą? Jeżeli tak, to dla testów:

1) zdemontuj/odkręć "walec"
2) zaklej dziurki w bocznej płycie, którymi miałoby "uciekać" ciepłe powietrze
3) zaopatrz się w dwa wiatraczki do obudowy (koszt około 10-12 zł/szt.)
4) pierwszy wiatraczek zamontuj z przodu na dole obudowy (w środku), tak aby zasysał powietrze
5) drugi zamontuj z tyłu (także w środku w obudowie) pod zasilaczem, tak aby je wydmuchiwał
6) uzyskasz w ten sposób tzw. "tunel powietrzny", dzięki któremu w speedfanie powinny dać się zauważyć obniżenia temperatur. Jeżeli po tych zabiegach zauważysz, że komputer wyłącza się rzadziej (bądź wcale), potwierdziłoby to problem z temperaturą procesora. Wtedy można by jeszcze zainwestować w wydajniejsze chłodzenie na procesor...
07.04.2010 20:35
diamel Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 11
€: 15
Witam,

prawdopodobnie nathan ma dużo racji z tym chłodzeniem, ale wiem że rdzeń może udźwignąć dużo wyższą temp niż 59, gdyż w biosie awaryjny poziom ustawiasz w okolicach 70 st. gdzie pecet powinien dać sygnał dźwiękowy o przegrzewaniu.
W mojej skromnej opinii chciałbym zwrócić uwagę na inne aspekty. Zastanawiam się nad zasilaczem czy oby wydala(spróbuj mocniejszy). Nie zmieniałeś też jakiejś części? Może tak się dziać nawet przez dołożenie nowej kości RAMu. Konflikty sprzętowe to dość częsta przyczyna takich zachowań. Spróbuj podziałać coś pod tym kontem.

Viśta&Xp&Mandriva operator - Sony W80, Nikon D5000 pstrykator - net&hardware cudatorBiggrins
08.04.2010 11:58
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

Liczba postów: 1766
Reputacja: 45
€: 4127
Dodatkowy wiatrak, albo chłodzenie wodne jak wolisz.

Wiatrak jest tańszym rozwiązaniem.

-- WebNuLL

[Obrazek: 1300013385.gif]
Ubuntu (Linux dla ludzi) | Blog komputerowy | Linux Mint
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.04.2010 17:13 przez WebNuLL.)
08.04.2010 17:13
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bogdan Offline
Pegetto
Moderator

Liczba postów: 738
Reputacja: 23
€: 946
Ja mam Athlona II @ 3,5GHz i pomimo braku bezpośredniego dodatkowego nawiewu jego temperatury przy maksymalnym katowaniu kończą się na ~37 stopniach. Kiedy był zakurzony to było niewiele ponad 40, o temperaturze rdzeni mówię. Faktem jest jednak, że boxowe chłodzenie jest wtedy dość głośne.

Kuzyn ma zaś starego Intela 65nm e2160 czy jakoś tak i u niego temperatury sięgają ponad 60 stopni.

W roli ścisłości - te temperatury na screenie są w idle, czy zaraz lub podczas grania? Jeśli podczas grania to przy wolno kręcącym się wentylatorze jest to możliwe. Może pora wymienić pastę przewodząca? Zrób tak jak napisał Nathan, jeśli nie masz żadnego dodatkowego chłodzenia to je zainstaluj i wtedy sprawdź temperatury.

Mój blog

[Obrazek: 1884001417.png]
08.04.2010 17:51
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Karllos Offline
Przyjaciel forum
Przyjaciel

Liczba postów: 191
Reputacja: 4
€: 430
Sprawdź co Bogdan napisał, jeśli jest to przed graniem/obciążaniem komputera to proponuję dla Ciebie jako rozwiązanie kupna nowego wiatraka.

[Obrazek: logo.png]
09.04.2010 19:46
krzesloo Offline
Zaawansowany
*
Użytkownik

Liczba postów: 503
Reputacja: 25
€: 514
panowie co wy piszecie
jak jest złe chłodzenie/źle zamontowane to i 100 wentylatorów nie pomoże.

Co robić? Sprawdź chłodzenie Tongues zobacz czy wszystkie kołki trzymają, czy chłodzenie dobrze przylega do procka,gdy pisze że jest 60-70st. zobacz czy radiator jest ciepły, zdejmij chłodzenie, sprawdź stan pasty termoprzewodzącej, jeśli jest taka potrzeba nałóż nową. Jeśli nie umiesz wykonać czynności ww idź tam gdzie kupiłeś i nakaż im to zrobić.
16.04.2010 20:47
browarPc Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 3
€: 8
A ja radziłbym po pierwsze przeczyścić jeszcze raz bardzo dokładnie komputer dać na biurko na próbę chociaż zainstalować wiatraki tyle ile możliwe do obudowy to nie jest droga zabawaBiggrins Zdejmij pokrywę na 1 dzień i sprawdź temp. powinno być mniej jak masz na karcie graf. wiatrak ściągnij riva tuner (kilka MB.) i podkręć wiatrak na 100% mówią że nie można ale ja tak zrobiłem tak i tydzień ze zdjętym bokiem i podkręconym wiatrakiem na 100% jest 10 stopni mniej!!! Kup jakąś dobrą pastę termo-przewodzącą i będzie SUPER Pzdr.
06.02.2012 23:15
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Wybierz styl: