Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bledy podczas instalacji
Autor Wiadomość
niunia20 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 7
Reputacja: 0
€: 11
Bug Bledy podczas instalacji
Witam wszytskich. Mam pewien problem. Podczas instalacji Systemu windows wyswietla sie komunikat o treści:
Pojawił sie problem i system windows zostanie zamkniety aby zapobiec uszkodzeniu komputera. Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran stopu, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawił sie ponownie wykonaj nastepujace czynnosci:
Sprawdz czy na komputerze niema wirusów. Usuń wszelkioe nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dyskow twardych. Sprawdz czy dysk twardy jest poprawnie skonfigurowany i zainstalowany. Uruchom ponownie CHKDSK/F, aby sprawdzila czy dysk twardy nie jest uszkodzony a nastepnie uruchom komputer.
Informacje techniczne
STOP:0x0000007B( 0xF798c524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000). Teraz przy ponownej probie instalacji pojawil sie komunikat ze instalator nie znalazl zadnych zainstalowanych dyskow twardych na tym komputerze...
Prosze napiszcie co mam z tym zrobic. Skanowanie komputera nie pomaga a zadnych nowo zainstalowanych dyskow twardych niemam. Jestem zielona w tych sprawach wiec prosze aby ktos dokladnie wytlumaczyl co mam zrobic.
Jest to komputer stacjonarny.
Jest to kolejna isntalacja tyle ze tym razem zabieram sie do tego sama bo przewaznie musial przychodzic jakis informatyk zeby to zrobic bo zawsze jest ten sam blad przy instalacji. Dyks twardy SAMSUNG HD080HJ SCSI Disk Device Typ procesora
DualCore Intel pentium D805, 2666MHz Nazwy plyty głownej szukalam przez program EVEREST ale pisalo nieznane wiec jedyne co znalazlam na ten temat to Mikrouklad plyty głownej ATI Radeon Xpress200, 448MB RAM Typ biosu AMI. Teraz mozecie mi pomuc czy jescze cos trzeba podac??
17.02.2010 16:39
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

nat__n Offline
Ekspert
*
Użytkownik

Liczba postów: 1456
Reputacja: 38
€: 0
RE: Bledy podczas instalacji
podczas instalacji na samym początku pojawia się komunikat w stylu:
"Wciśnij F6 aby zainstalować sterowniki firmy innej niż Microsoft". Przygotuj sobie dyskietkę (1.44MB) ze sterownikami do dysku twardego, oczywiście Twój komputer powinien być wyposażony w odpowiedni napęd (FDD). Być może sterownik od Microsoftu nie do końca jest w stanie obsłużyć Twój dysk twardy... Ewentualnie upgrade Bios'u...

Zdaję sobie sprawę, że owe pojęcia (dla osoby, która na codzień zajmuje się wszystkim innym niż informatyką) są nie do końca zrozumiałe, dlatego też proponowałbym w pierwszej kolejności skontaktować się z informatykiem (który ostatnio wspomniany problem obszedł), aby chociażby przez telefon podał Ci sposób jak tego dokonał. Wtedy bezpośrednio pokierujemy Cię krok po kroku ja Jego sposobem odpalić instalkę. Szukanie rozwiązania "zdalnie" (poprzez forum), skoro rozwiązanie jest gotowe (zna je wspomniany informatyk) - jest nie do końca dobrym pomysłem.

Gdyby jednak okazało się, że owy informatyk z różnych względów odmówi NIEodpłatnej odpowiedzi, napisz, a będziemy "zdalnie" próbowali Ci pomóc...

Pozdrawiam
17.02.2010 19:26
niunia20 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

włąśnie probowalam sie skontaktowac z tym informatykiem ktory robil to wczesniej ale nic z tego bo niestety niepamieta juz mnie poprostu( to bylo ok 3 lat temu wiec mu sie nie dziwie) a za wizyte sporo oczekuje wiec wolala bym jednak sama wgrac nowy system gdzyz jak znowu zajdzie taka potrzeba abym instalowala nowy system to wole juz to umiec win Powiedz mi jak szukac i gdzie moge znalesc sterowniki do swojego dysku twardego?? szukam w google ale niestety nic sensownego mi nie wyszukuje Mad z góry dziekuje za pomoc...

Pozdrawiam win
17.02.2010 20:12
nat__n Offline
Ekspert
*
Użytkownik

OK zacznijmy od tego, że zdejmiesz boczną płytę obudowy i własnymi oczętami zerknij i napisz jakiej firmy oraz jaki model posiadasz płyty głównej... Ponieważ informacje podane przez Everest są NIEwystarczające (przynajmniej dla mnie) do jednoznacznego wskazania konkretnego modelu.
17.02.2010 20:58
niunia20 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Znalazlam tylko tyle AS ROCK 725 TWINS-HDTV. A sterownikow do dysku Sata na FDD nigdzie nie moge znalesc
17.02.2010 22:01
nat__n Offline
Ekspert
*
Użytkownik

czy Twoja płyta wygląda tak jak ta przedstawiona na zdjęciu?

http://www.asrock.com/MB/overview.asp?Mo...Twins-HDTV
17.02.2010 22:07
niunia20 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

tak dokładnie ta

@edit:
gdzie moge znalesc sterowniki do dysku sata samsunghd080 hj??szukam i nie moge nigdzie znalesc albo zle szukam...potrzebuje je poniewaz instalator nie wykrywa zadnych dysków twardych...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2010 15:54 przez WebNuLL.)
17.02.2010 23:05
nat__n Offline
Ekspert
*
Użytkownik

Ściągasz "SATA RAID Driver (For system to read from floppy diskette during Windows installation)":

http://www.asrock.com/mb/download.asp?Mo...-HDTV&o=XP

Informacja od moderatora:
niunia20, staraj się nie pisać postu POD postem, naruszasz w ten sposób regulamin korzystania z forum
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2010 15:54 przez WebNuLL.)
18.02.2010 14:38
niunia20 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

ok dziekuje win mam je rozpakowac i to wszytsko nagrac na dyskietke czy tylko ten folder ktory jest podpisany windows xp?? Wogule mam nagrywac folder czy jego zawartość??

ok poradzilam sobie z tym tyle,że jak załąnczam instalator windows wciskam F6 i wkladam dyskietke ze sterownikami i robie według instrukcji tzn potwierdaam ENTEREm o wyskakuje komunikat Plik\win_xp\m5287.sys wywołał niespodziewany błąd w wierszu 2113 wd:\xpsp\base\boot\setup\oemdisk.c. I dalej to samo potem wciasnij F i dalej jest instalator windows ktory nie znalazl zadnych dyskow twardych zainstalowanych na tym komputerze
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2010 16:42 przez niunia20.)
18.02.2010 16:14
nat__n Offline
Ekspert
*
Użytkownik

Czy przed nagraniem plików na dyskietkę sformatowałaś ją? jeżeli nie, to sformatuj ją w systemie plików FAT32. Jeżeli ją formatowałaś, to widzę dwa, a nawet trzy powody owego błędu:

1) uszkodzona dyskietka
2) zabrudzony napęd niedoczytujący poprawnie zawartość zapisaną na dyskietce
3) /chyba najbardziej prawdopodobne/ wskazana przeze mnie płyta główna NIE jest tą, który Ty posiadasz...
18.02.2010 20:23
niunia20 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

a jak sformatowac dyskietke w systemie plikow FAT32?? plyta głowna jest dokladnie ta ktoa pokazales

ok sformatowalam juz dyskietke wgralam na nowo te sterowniki i dalej to samo...Juz nawet patrzalam na ta plyte głowna czy na pewno to jest ta ktora pokazales i na pewno to jest ta bo w ksiazeczce ktora otrzymalam sa wymienione te same dane co na tej stronce....juz niewiem co mam zrobic...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2010 23:50 przez niunia20.)
18.02.2010 21:18
nat__n Offline
Ekspert
*
Użytkownik

Czy w Biosie dysk twardy jest wykrywany? Jeżeli NIE, to przywróć ustawienia domyślne Biosu i spróbuj jeszcze raz z tą dyskietką. Jeżeli natomiast Bios "widzi" dysk, to zakładając, że dyskietka jest sprawna oraz sterownik jest do odpowiedniej płyty - pozostaje chyba zabrudzenie stacji dyskietek.

Istnieje jeszcze możliwość "dogrania" do płyty instalacyjnej Windows problematycznych sterowników programem klasy nLite. Kiedyś miałem identyczny problem jak Ty i tylko nLite pomógł (z resztą sam konsultant Microsoftu mi to doradził).

Może być niezmiernie ciężko znaleźć inną stację dyskietek, więc pozostaje Ci przekręcenie dysku do innego komputera i tam zainstalować system (do momentu pierwszego restartu), potem przekręć twardziela do swojego kompa i niech tam instalator dokończy konfigurację.

Ewentualnie widzę jeszcze jedno wyjście (może NIE najlepsze, ale zawsze jakaś alternatywa):
- ściągnąć jeszcze raz informatyka, żeby zainstalował system (zapłacić mu), a następnie zrobić obraz systemu na np. drugiej partycji programem klasy Norton Ghost lub aplikacją firmy Acronis.

Szczerze, mam nadzieję, że wina stoi po stronie napędu.
19.02.2010 12:07
niunia20 Offline
Początkujący
*
Użytkownik

bios widzi dysk twardy ale chyba masz racje najlepszym wyjsciem bedzie sciagnac jeszcze raz informatyka win dziekuje i pozdrawiam win
19.02.2010 15:49
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybierz styl: