Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PageRank
Autor Wiadomość
Karllos Offline
Przyjaciel forum
Przyjaciel

Liczba postów: 191
Reputacja: 4
€: 430
PageRank
Witam!
Postanowiłem napisać tutorial ogólny o PageRank. Początkujący webmasterzy z pewnością zadają sobie pytanie - co to jest?

Pozwoliłem sobie tutaj zamieścić regułkę "encyklopedialną".

PageRank - metoda nadawania indeksowanym stronom internetowym określonej wartości liczbowej, oznaczającej jej jakość.

Algorytm PageRank jest wykorzystywany przez popularną wyszukiwarkę internetową Google. Został opracowany przez założycieli firmy Google Larry'ego Page'a i Sergeya Brina podczas ich studiów na Uniwersytecie Stanforda w 1998 roku. Nazwa algorytmu pochodzi nie od angielskiego wyrazu określającego stronę (ang. page), lecz od nazwiska twórcy, czyli Larry'ego Page'a. Wynik PageRank pokazywany jest jako jedna z opcji dostępnych w pasku narzędziowym Google, sprawdzać można go również w wielu serwisach niezależnych.

[right]pl.wikipedia.org[/right]

Zademonstruję tutaj także wskaźnik PageRank, aby każdy mógł sobie sprawdzić jaki PR posiada jego strona.
Darmowy wskaźnik PageRank oferuje serwis np. [url="http://pr.xaa.pl"]http://pr.xaa.pl[/url]
Po wpisaniu strony np. webmasterzy.org wyświetla nam się aktualny PR dla strony.

Jak mogę zwiększyć PageRank swojej strony?

Aby zwiększyć PR swojej strony trzeba po prostu pozycjonować - dodawać stronę do katalogów, wymieniać się linkami, zapraszać użytkowników.

Co ile Google.pl aktualizuje PageRank?

Jest to czas od paru do kilku miesięcy. Wszystko zależy od rozwoju Twojej strony.

Może nie jest to zbyt długi poradnik, ale proszę o nieusuwanie go. Każdemu może się przydać.
Jeśli ma ktoś jakiś poradnik po pozycjonowaniu to proszę o linka. Dodam wtedy do poradnika.

[Obrazek: logo.png]
17.12.2009 00:47
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

Lucider Offline
Początkujący
*
Użytkownik

Liczba postów: 18
Reputacja: 1
€: 170
RE: PageRank
Cytat:Każdemu może się przydać.

Tylko do czego? Wydaje mi się, że PR to czysto informacyjna rzecz, bez żadnego praktycznego odwzorowania.

Cytat:Co ile Google.pl aktualizuje PageRank?

Jest to czas od paru do kilku miesięcy. Wszystko zależy od rozwoju Twojej strony.

To co ile miesięcy Google aktualizuje PageRank, w żadnym stopniu nie zależy od rozwoju mojej strony.

[Obrazek: epuserbarfv2.png]
17.12.2009 01:28
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
maniekoo Offline
Administrator
Admin

Liczba postów: 1794
Reputacja: 45
€: 2543
Po drugie, nie wszystko jest twojego autorstwa - np. wyjaśnienie pojęcia Page Rang cytatem tekstu z wikiepedi.
Jak dla mnie ten poradnik jest zbyt ogólnie opisany, więc bez podpięcia. Ale i tak dzięki za poradnik. win

[Obrazek: 1462699523.png] [Obrazek: o0o27s.png]
17.12.2009 16:19
Tiger Offline
Przyjaciel forum
Przyjaciel

Liczba postów: 645
Reputacja: 11
€: 790
Zbyt ogólnie. Jak byś opisał bardziej szczegółowo, to napisz na PW / GG to przykleję.
17.12.2009 16:40
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Darkon Offline
Xol-live
*
Użytkownik

Liczba postów: 168
Reputacja: 1
€: 265
Pr , jest nie przydatny w dzisiejszych czasach, i wskaźnik pagerank strony inie odwzorowuje jej położenia w wynikach wyszukiwania ( w SERPACH ). Z tego co wiem to Google pracuje nad nowym algorytmem oceny stron www

Darkonia Records Wytwórnia muzyczna, której jestem właścicielem. Zapraszam do zapoznania się z naszą działalnością ! Hip-Hop Portal
17.12.2009 22:44
Karllos Offline
Przyjaciel forum
Przyjaciel

Liczba postów: 191
Reputacja: 4
€: 430
Darkon szczerze mówiąc nie słyszałem o tym. Wiesz coś o tym więcej?

[Obrazek: logo.png]
17.12.2009 23:08
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybierz styl: