Witam !
Dawno nie pisałem na forum, ale coraz bliżej do ferii a z tond mam zamiar kupić nowy komputer. Więc po ostatnich przeliczeniach i niskiej ceny postanowiłem wymienić dysk w wymarzonym sprzęcie
Otóż mam dylemat który dysk jest lepszy
I czy wszystko będzie pasować.
Dyski:
1.Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM - ten co miałem kupić.
2. Dysk Western Digital 1TB Caviar Black 7200 64MB SATAIII Ten co mam zamiar kupić.
Sprzęt:
Płyta główna: ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155
Pamięć ram: pamięć corsair ddr3 2x4096mb 1600mhz DDR3 CL9 XMS3 Heat Spreader
Nagrywarka: Lite-On iHAS124-19
Obudowa : Aerocool PGS STRIKE-X czarna
Zasilacz: Aerocool E80-600 (600W) 80+
Procesor: Intel Core I5-2500K 3.3
Karta Graficzna: Karta graficzna Asus GTX 560Ti 1024MB (ENGTX560 Ti DCII TOP/2DI/1GD5)
System Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit SP1 PL
Kupuje z powodu, że wole kupić na zapas
Proszę o odpowiedź !
Wszystko z morele.net 
Ja na twoim miejscu kupił bym 500GB,
ponieważ
Większa połowa ludzi którzy mają 1TB dysk nie zużywają nawet 1/4 miejsca.
Każdy ma swoje potrzeby.

Płytę główną zostaw P67 PRO3, a dysk twardy - jeśli wystarczy Ci 500 GB to weź tego WD 500 GB AAKX, a resztę kasy możesz póki co "zamrozić" w celu dozbierania do dysku SSD 60 GB

Ja raczej wezmę ten 1tb bo jest troszkę szybszy i pojemniejszy a ssd to dopiero za 2 - 3 lata

A co do płyty nadal mam dylemat bo ta droższa wydajność ma większą na stronie chip.pl sprawdzałem

i ta zintegrowana grafika czyli grafika intela w procesorze pomaga temu gtx 560TI coś ? Bo na tej płycie nie będzie działać nie ten chipset :O
Płytę główną zostaw tak jak napisałem, tj. P67 PRO3. Dobra płytka na chipie Z68 to AsRock Z68 Extreme3 Gen3. A dysk jak chcesz, stówkę taniej masz Samsunga F3 1 TB.
Ale ten Black będzie działał i jest dość dobry

? I czy Karta grafiki jest bardzo dobra

? Bo jakieś wątpliwości mam, że grafika będzie za słaba :I Czekam również na odpowiedź z kartą grafczną w procesorze czy ulepsza tą GTX 560 TI

Dzięki i tak za odpowiedzi
I to jest ta płyta ?
http://www.morele.net/plyta-glowna-asroc...en3-414468
Matko od nowa bd wałkować temat?? Tak ten dysk twardy jest bardzo dobry, ale też i drogi. Ja tam bym go nie kupił osobiście, bo wolał bym tańszego Samsunga F3 1 TB. Natomiast jeśli CB stać na tego FAEX`a to możesz go kupić. GTX 560Ti to dalej bardzo wydajny układ graficzny. Integra w procesorze się może przydać np. w razie awarii dedykowanej karty graficznej (tj. GTX 560Ti w tym przypadku). Tak, o tą płytę główną mi chodziło, aczkolwiek powtórzę się po raz enty, spokojnie możesz zostać przy P67 PRO3.
To chyba wezmę tą nową płytę i dysk i powinno być fajnie
A czy można zmieniać tryb zmieniania kart graficznych na której ma działać komputer ?
Czy od razu bierze tego GTX TI i nie trzeba nic zmieniać. Bo żeby nie było sytuacji, że gram i okazuje się, że karta graficzna GTX 560 TI se siedzi a ta procesora haruje

Wiecie coś na ten temat ?
Po podłączeniu karty na PCI-E (w tym wypadku GTX560 Ti) zintegrowana grafika zostaje wyłączona.
Ok dzięki i jeszcze coś co oznacza Nominalny czas pracy [godz] 500000 to oznacza, że po takim czasie dysk się psuje ?
Jest to żywotność dysku. Może paść Ci po miesiącu, a może bezproblemowo działać nieco dłużej niż producent określił. Tu nie ma reguły...
Zdecydowanie radzę wziąć dysk WD Black. To jest klasa sama w sobie, dyski są bardzo wytrzymałe, bezawaryjne i szybkie

Do tego mają pięcioletnią gwarancję. A przynajmniej jeszcze do niedawna miały, nie wiem jak po tych powodziach. Sam mam WD Black od 2,5 roku i muszę przyznać że działa równie dobrze jak zaraz po zakupie

To nie są karty pamięci a pamięć RAM
Generalnie zasada jest taka że pamięci tym lepsze im mają niższe napięcie, wyższe taktowanie i mniejsze opóźnienia (CL). Dodatkowo jeśli chcesz je zestawić z procesorem Intela to warto rozejrzeć się za pamięciami obsługującymi tzw. profile XMP.
Jeśli chodzi o firmę to nie ma większej różnicy jaką konkretnie wybierzesz. Ważne żeby to była w miarę renomowana firma. Aktualnie polecam Ci poszukać pamięci zasilanych napięciem 1,5V taktowanych 1600MHz z CL9. Są to bardzo standardowe i popularne modele o dobrym stosunku wydajności do ceny.
Tak, mogą być te pamięci.
Matko...już chyba kiedyś pytałeś o te karty. Wersja TOP jest fabrycznie podkręcona. Tak każda karta graficzna na złącze PCI-E x16 Ci pójdzie na tej płycie głównej.