Forum Komputerowe || Forum informatyczne

Pełna wersja: *.exe na linux
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam, chciałbym się dowiedzieć jak nazywał się program który umożliwiał wgrywanie na linuxa plików przeznaczonych na windowsa i jak to zrobić? Ogółem to chce dzięki temu zainstalować mobilny internet z play lub netii
WINE. Tym sposobem nic nie wskórasz. Pogoogluj, jest mnóstwo podobnych tematów. Narzędzia które mogą ci pomóc to np. wvdial czy umtsmon.
Podaj nam nazwę modemu bądź wynik poleceń lsusb a znajdziemy odpowiednie rozwiązanie instalacji Twojego modemu.

Oczywiście od tego modemu wypadałoby założyć osobny wątek, ponieważ w tym zadano pytanie na całkowicie inny temat - jak uruchomić plik binarny dla Windows pod systemami Linuksowymi.

Aby uruchomić pliki ".exe" należy zainstalować WINE który jest implementacją WinAPI oraz DirectX dla systemów opartych na Linuksie, FreeBSD i Solaris. W skrócie mówiąc Wine otworzy 90% programów dla Windows, z czego 70% może chodzić idealnie bez większych błędów.

-- WebNuLL
modem to tak ogółem najbardziej chciałem zainstalować bo XP nie chciał mie się zainstalować, ale już jest git, ale i tak jakiś program może się przydać
wine już zainstalowałem i modem z play'a, ale nie wykrywa nawet zasięgu :/
Jaki to dokładnie modem? Podaj jego markę i model.

Network Manager w której wersji? Próbowałeś zastosować UMTSmon?
(29.05.2011 21:07)rokko napisał(a): [ -> ]Jaki to dokładnie modem? Podaj jego markę i model.

Network Manager w której wersji? Próbowałeś zastosować UMTSmon?

Lepiej powiedz Mu po kolei jak to zrobić Rolleyess

-- WebNuLL
Pewnie ale muszę mieć więcej informacji. Z modemów podpinasz do USB i w konsoli dajesz lsusb. Wyświetli ci info o urządzeniu. Generalnie do identyfikacji wystarczy VID i PID. Wpierw jednak podaj czy korzystałeś z Network Manager lub UMTSmon?

Pierwszy instalujesz spod konsoli, dajmy na to dla Ubunciaka będzie to:

sudo aptitude install network-manager

W przypadku UMTSmon trzeba już pobierać archiwum, rozpakować i uruchomić binarkę. Wpierw zobacz na NM, większość modemów powinna z nim współpracować. Ja miałem Huawei, SE i Samusnga i nie było problemów. W razie pytań jestem do dyspozycji Smiles
Człowiek używa Ubuntu więc należy założyć, że ma network-managera który jest domyślnie zainstalowany.

-- WebNuLL
Przekierowanie