Forum Komputerowe || Forum informatyczne

Pełna wersja: Zadanie z systemów operacyjnych
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Dostałem do zrobienia następujące zadanie.

Informacje klienta:
Komputer podczas uruchamiania systemu przerywa ładowanie systemu na dłuższe okresy czasu. Podczas uruchamiania aplikacji w trybie DOS zgłasza problem małej ilości pamięci operacyjnej. Proszę przedstawić listę przyczyn takiego zachowania systemu, i przedstawić sposób rozwiązania problemu dokumentując działania zrzutami ekranowymi.

i nie wiem jak się do niego zabrać. Nie mam ochoty, ani czasu na czytanie obszernych lektur dotyczących dosa czy windowsa, dlatego mam prośbę, aby ktoś wskazał mi konkretne tematy, z którymi powinienem się zapoznać, aby zrobić to zadanie. Gdy wpisuję w google frazy z rodzaju "dos zgłasza małą ilość pamięci" to oczywiście pokazują się tematy dotyczące fizycznego braku pamięci, a w tym przypadku chodzi zapewne o utratę pamięci spowodowaną jakimś błędem w systemie, albo działaniem wirusa.
Ehh... widząc niektóre zadania zadawane przez nauczycieli informatyki zaczynam myśleć że wciaż czerpią oni wiedzę z ksiażek sprzed kilkunastu lat.

Możliwości: uszkodzony system, infekcja wirusowa, za mała ilość pamięci operacyjnej.
Naprawa: Przywrócenie systemu, naprawka systemowa, skanowanie antywirusowe, kupienie RAMu.

Najprościej win.
Mam przeczucie, że zadanie jest bardziej podchwytliwe i trzeba to jakoś naprawić bez przywracania systemu, ale jeszcze się okaże. Przynajmniej ja się spodziewam po tym moim wykładowcy większej złośliwości.
W każdym razie dzięki za odpowiedź win
Cytat:Informacje klienta:
Komputer podczas uruchamiania systemu przerywa ładowanie systemu na dłuższe okresy czasu. Podczas uruchamiania aplikacji w trybie DOS zgłasza problem małej ilości pamięci operacyjnej. Proszę przedstawić listę przyczyn takiego zachowania systemu, i przedstawić sposób rozwiązania problemu dokumentując działania zrzutami ekranowymi.

Dziwne, ale Mój komputer nie przerywa ładowania systemu na dłuższe okresy czasu, Mój system nie posiada także trybu DOS...

Komputer != Windows, czy oni informatyka uważają za skończonego matoła formułując zdanie w ten sposób? A może mieszają konkurencję z błotem (znana polityka znanej firmy ; -))?

@topic
Aplikacje DOS zapewne są uruchamiane w trybie 16 bitowym czy podobnym niższym niż normalne aplikacje, może dlatego dostają mniej pamięci ram.

-- WebNuLL
Przekierowanie