Dzien dobry
Czy po zmianie procesora na inny trzeba będzie windowsa od nowa wgrywać?
Ogólnie mój komputer:
Procesor: AMD Athlon XP (1300 Mhz)
Płyta główna: Epox EP-8RDAE
Karta graficzna: Radeon X1650 Series
Oprogramowanie: Windows XP
noi pamiec 256MB Ram
Procesor który sobie wypatrzyłem na allegro to AMD Sempron 2800+
Jeśli zmienie na owy procesor to będzie wszystko działac (współgrac)?
(Pomóżcie prosze bo niewiem).
zakręcony napisał(a):Tak winde będziesz musiał jeszcze raz zainstalować
- jedna WIELKA BZDURA!
Przy wymianie płyty głównej zaleca się reinstalację systemu, ale i tu jest możliwość uruchomienia starego Windowsa. Procesor jest jednostką (teoretycznie) nieprogramowalną, więc system nie posiada praw zapisu do rdzenia, ma tylko odczyt. Przy każdym uruchomieniu komputera odczytuje na nowo parametry CPU.
zakręcony a jak wymieniasz kości RAM'u to też reinstalujesz system?
Kupie ten procesor i włożę tam gdzie trzeba jak cos nie wyjdzie trzeba bedzie do serwisu.
A ja mam drugi mini problem z Windowsem a raczej z niewłączaniem sie windowsa xD
Problem polega na tym ze jak włączam kompa (wyskakuje 'Warning!') to Windows nie włącza sie samodzielnie tylko trzeba nacisnac F1.
A konkretnie wyskakuje mi takie coś:
Warning! CPU has been changed or overlock fail. Please re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit!
Po mojemu to cos jest zablokowane.
(04.09.2010 15:34)Bystrov napisał(a): [ -> ]Kupie ten procesor i włożę tam gdzie trzeba jak cos nie wyjdzie trzeba bedzie do serwisu.
A ja mam drugi mini problem z Windowsem a raczej z niewłączaniem sie windowsa xD
Problem polega na tym ze jak włączam kompa (wyskakuje 'Warning!') to Windows nie włącza sie samodzielnie tylko trzeba nacisnac F1.
A konkretnie wyskakuje mi takie coś:
Warning! CPU has been changed or overlock fail. Please re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit!
Po mojemu to cos jest zablokowane.
To nie problem z windowsem tylko z biosem.
windows to nie komputer, to tylko komercyjny "system operacyjny".
windows ma to do siebie, że przy wymianie płyty głównej trzeba go zainstalować ponownie aby działał ale czy to się tyczy również procesora to nie wiem.
-- WebNuLL
"CPU has been changed or overlock fail" - zapewne podkręcałeś procesor... więc przywróć biosowi ustawienia Default.
wymień bateryjkę w biosie