Forum Komputerowe || Forum informatyczne

Pełna wersja: Zwiekszenie rozmiaru partycji systemowej
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Chcialbym zwiekszyc rozmiar partycji systemowej. Uklad partycji mam taki: dysk C partycja podstawowa 9GB, dysk D partycja rozszerzona 65GB. Najlepiej byloby to zrobic gparted. I tak z dysku D wydzielam nowe nieuzywane miejsce w ten sposob ze zaznaczam dysk D, resize, w polu free space following wpisuje nowy rozmiar obszaru, ktory chce pozniej przydzielic do dysku C i tworzy sie miejsce nieulokowane. I jak te miejsce nieulokowane dolaczyc do dysku C?
Prawoklik na C:, zmień rozmiar/przenieś, nowy rozmiar- i tam go dajesz na fulla. Potem OK, i zastosuj.

U mnie to w ogóle się nie da tak, bo mam C: 15GB na /dev/sda1, a /dev/sda2 to partycja rozszerzona i nie mogę zmienić rozmiaru jej (lub po prostu nie umiem).
Musisz mieć wolne miejsce pomiędzy /dev/sda1 a partycją rozszerzoną ( /dev/sda2 ) aby je dołączyć do /dev/sda1, jeżeli próbujesz zwolnić miejsce wewnątrz partycji rozszerzonej i przydzielić je do /dev/sda1 to się raczej nieda.

-- WebNuLL
No właśnie. Dlatego mówię że u mnie nie da się zwiększyć partycji rozszerzonej ponieważ partycja rozszerzona się stworzyła na /sda2 Smiles
trzebaby zwolnic miejsce nie wewnatrz partycji rozszerzonej tylko cala partycje rozszerzona, pytanie czy sie da ?
Ja to mam jeszcze wolne miejsce za partycją rozszerzoną, więc można by było ją przesunąć trochę dalej. Zaraz zobaczę czy tak się da z jakiegoś LiveCD.

//EDIT: Nie da się. Co myślicie o zrobieniu kopii całej partycji i przeniesieniu jej na rozszerzoną którą się zwiększy?
Ale Wy błąd zrobiliście, podstawowy błąd przy partycjonowaniu...

Nigdy nie stawiaj systemu na /dev/sda1

Na /dev/sda1 wrzuca sie bootloader, a na rozszerzonej system ( "/" ), katalogi domowe /home, /tmp i inne na oddzielnych partycjach.

Moja tabela partycji nie jest perfekcyjna, ale zapewne jest lepsza od waszych Biggrins

[Obrazek: partycje.th.png]

-- WebNuLL
No bo oczywiście Windows ma /, /home i /tmp.
(31.08.2010 18:34)96th napisał(a): [ -> ]No bo oczywiście Windows ma /, /home i /tmp.

A czy ja mówię, że akurat windows? Tongues

PS. Jak byś nie widział, Ja po prostu traktuję Linuksa normalnie a nie tylko jako alternatywę jak inni ludzie ( Linux to mój główny OS i tak zostanie na wieki wieków ) Biggrins

-- WebNuLL
Przekierowanie