Witam.
Planuję zainwestować w telefon dotykowy. Jednak mam poważne wątpliwości, co do wytrzymałości takich ekranów. I chcę się was zapytać, użytkowników telefonów dotykowych, jak jest u was z wytrzymałością takich modeli. Planuję zakupić telefon z ekranem pojemnościowym. Czy pojemnościowy jest wytrzymalszy od oporowego? Czy po kilku mocnych upadkach telefonu nic się z nim nie stenie?
Użytkuję SE P1i:
+ upadł mi kilka razy -> poskładałem działa...
+ syn rzucił nim raz w ścianę -> poskładałem/posklejałem działa
- przy mrozie (zima) słabiej reaguje na "naciskanie"
*więcej grzechów nie pamiętam...
kup iPhona ^^ wytrzymalszy moim zdaniem jest ekran pojemnościowy ale to tylko moje zdanie :/
Nie, iphone nie kupuję. Mam zamiar zainwestować w Samsung Galaxy Spica (i5700) lub ew. LG Swift (gd540). Ważną rzeczą jest dla mnie wytrzymałość. A to prawda, ze jak ma się w kieszeni np. kamyka, czy gwoździa, można nim ekran rozwalić?
Nie polecam dotykowych, szczególnie Samsunga Omnii - nic tam nieda się dotknąć chyba, że to wina windowsa nie wyświetlacza..
-- WebNuLL
To i ja dodam swoje 3 grosze. Aktualnie posiadam samsunga monte s5620 z ekranem pojemnościowym i nie narzekam. Telefon bardzo dobry i wytrzymały. Dotyk bdb. Naprawdę polecam ten telefon
Także dodam że właśnie teraz piszę z tego telefonu...
ja aktualnie posiadam lg coockie i walnąłem nim pare dokładnie 5 razy o podłoge i raz o schody i działa nadal
(11.08.2010 10:59)WebNuLL napisał(a): [ -> ]Nie polecam dotykowych, szczególnie Samsunga Omnii - nic tam nieda się dotknąć chyba, że to wina windowsa nie wyświetlacza..
-- WebNuLL
Omnia ma ekran oporowy i dlatego nie dotyka się jej tak przyjemnie jak iPhone i innych tel. z ekranami pojemnościowymi.
Sam mam wspominanego wyżej Samsunga Galaxy Spica i jeśli chodzi o ekran to nie mam żadnych zastrzeżeń. Obsługuje się go ok, po przyzwyczajeniu szybkość pisania jest zdecydowanie wyższa niż przy normalnej klawiaturze telefonu z T9, do sprzętowego qwerty wiadomo trochę brakuje.
@#WireBoot, jak masz jakieś pytania odnośnie i5700 to zapraszam PW/GG.
Ja mam HTC Hero/T-Mobile G2 Touch i mam lekki problem z dolną częścią ekranu- ale to wina telefonu, każdy Hero tak ma (ogółem to ponarzekałem do T-Mobile i teraz zobaczymy co powiedzą ^^). Ale ogółem to pojemnościowe ekrany polecam, są bardzo miłe w dotyku, nie trzeba mocno cisnąć. Teraz gdy na wolnym w Polsce używałem zwykłego dumb-phone'a, to palce mnie ostro bolały, po tym jak łatwo się obsługuje dotykowy wyświetlacz.
Osobiście jestem posiadaczem telefonu z ekranem pojemnościowym (Konkretnie HTC HD2), ekran mi się dobrze trzyma, telefon nie spadł mi ani razu, więc nie wiem jak z wytrzymałością "pojemnościówek w stresie", jednak jak wynika z wypowiedzi poprzedników, telefony dotykowe nie są bardzo "kruche". Przy przeciętnym, normalnym używaniu nie powinno być problemów.
ja bym go nie polecał chociasz ma wiele zalet to jest bardzo czuły i delikatny
Tak szczerze mówiac to nie mam zaufania do telefonów dotykowych.. Wydają mi się bardzo kruche i mało solidne. Może to kwestia przyzwyczajenia,ale zamiast dotykowych wole sprawdzone modele,jak np: nokia 372 lub e51.
z własnego doświadczenia moge stwierdzić, że samsungi mają najbardziej wytrzymałe ekrany dotykowe, obecnie mam od pół roku nokie n8 i juz 2 razy wyswietlacz wymieniałem, masakra

Z telefonami dotykowi bywa różnie,bo wiele zależy od rodzaju wyświetlacza (oporowy lub nie) ale faktycznie te telefony są dużo bardziej czułe i delikatne,dlatego trzeba na nie uważać. proponuję kupić sobie pokrowiec,inaczej ekran szybko się porysuje.
ja mam lg gt540 ekran po 3 mieś użytkowania wygląda no dość ładnie(bo zainwestowałem w porządny pokrowiec ze skóry i się ładnie trzyma) bo mój kolega trzymał bez pokrowca to dopiero było Samsung monte masakra ledwo co było widać coś powiedzieli mu w jednym serwisie że oni nie podejmą się naprawy/wymiany szybki a w następną rzucili mu cenę 150zł bez wliczania kosztu wymiany
Jeżeli chodzi o ekrany dotykowe to z pewnością są to bardziej czułe telefony i musimy przy nich zachować większą ostrożność. Zależy też jaki rodzaj wyświetlacza mamy,ale każdemu polecam kupić specjalną folię ochronną na telefon,wtedy wyświetlacz nie zniszczy się tak szybko.