Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, ale mam taki problem...dwa dyski ..na jednym XP...na drugim Win7...kiedy odpalam kompa..nie mam możliwości wyboru systemu który ma się włączyć...kiedyś było tak...odpalał system i pierwsza plansza wybór systemu..czy to na ,,C''...czy na ,,D''..nieważne..miałem wybór..,.teraz muszę w biosie przestawiać który dysk ma pierwszy startować..jak wybiorę 1./.to mam XP...a jak 2..to Win 7..jak zrobić ?? abym nie musiał wchodzić do biosu i tam ustawiać..powinna być czarna plansza i tam wybór systemu...a tego nie mam..Z góry dzięki za pomoc

Dodam jeszcze, że wtedy kiedy miałem wybór systemu...to obydwa systemy były zainstalowane na jednym dysku...jedynie na innej partycji
Informacja od moderatora:
Temat przenoszę do odpowiedniego działu.
Dział Poradniki nie jest odpowiednim od udzielania pomocy.
Bo najpierw się instaluje starszy windows a później nowszy taka wydaje Mi się, że jest reguła.
Informacja od moderatora:
Przenoszę do działu windows ponieważ problem dotyczy zarówno wersji windows xp jak i windows 7
-- WebNuLL
Podczas uruchamiania się KOMPUTERA zacznij wciskać klawisze: F8 LUB F9 LUB F12. Jeżeli masz płytę główną wyposażoną w tzw. BootManager to z jego poziomu będziesz sobie mógł wybierać system operacyjny (zaznaczając dysk z którego ma się odpalić system).
(21.06.2010 09:09)nathan napisał(a): [ -> ]Podczas uruchamiania się KOMPUTERA zacznij wciskać klawisze: F8 LUB F9 LUB F12. Jeżeli masz płytę główną wyposażoną w tzw. BootManager to z jego poziomu będziesz sobie mógł wybierać system operacyjny (zaznaczając dysk z którego ma się odpalić system).
Biosowy bootmanager a windowsowy to całkiem coś innego.
Biosowy pozwala na uruchomienie innego bootloadera z dowolnego nośnika podłączonego do komputera i wykrywanego przez bios.
Windowsowy uruchamia winde.
Np. GRUB potrafi uruchomić Linuksa, Solarisa, BSD i bardzo wiele innych Uniksów bez problemu, ale żeby załadować windows musi się wyłączyć i uruchomić bootloader windowsowy.
Czyli jeżeli bootujesz Linux z GNU/GRUB to wygląda mniej więcej tak:
BIOS ->
GRUB ->
LINUX
A jeżeli windows z GNU/GRUB:
BIOS ->
GRUB ->
BOOTLOADER WINDOWSOWY ->
WINDOWS
A bez GRUBA:
BIOS ->
BOOTLOADER WINDOWSOWY ->