-
Stabilność:
Nie wysypują mi się programy, bo tak je skonfigurowałem.
-
Szybkość:
W moim systemie minimalizacja, włączanie, wyłączanie programów czy inne operacje to ułamki sekundy.
-
Elastyczność:
Mogę praktycznie zrobić co chcę z moim systemem i nie tylko, mam także szeroki dostęp do sprzętu jak np. do zaawansowanych parametrów dysku twardego.
-
Atrakcyjność:
Mogę zmienić wygląd systemu na jaki mi się podoba, a żeby stworzyć własny motyw to zazwyczaj potrzeba tylko byle jakiego programu do edycji obrazów .png oraz edytora tekstowego aby zmienić pliki konfiguracyjne motywu
-
Bezpieczeństwo:
Zaawansowany system uprawnień który jest dopracowany i używany przez ok. 20 lat
Zasady najczęściej operacją się o pliki, to jest plik X, pana Kowalskiego. Pan Kowalski zezwala innym tylko czytać plik, grupie "Pracownicy Kowalskiego" pozwala na modyfikację pliku, sam może również modyfikować i czytać plik, dodatkowo plik jest ustawiony jako wykonywalny dla tych którzy mogą go odczytać.
Aby zainstalować program należy mieć uprawnienia administratora.
Obowiązuje powszechna zasada: Działasz na Swoje konto - co to znaczy? To, że jak narobisz szkód jako nie uprawniony użytkownik to inni na tym nie ucierpią, bo to nie wykroczy poza Twoje konto.
-
Otwartość:
"Co kilka milionów oczu, to nie sto" - system windows jest tworzony przez sztab programistów którzy zamykają Swoje oprogramowanie, przez to jest bardziej podatne na dziury w bezpieczeństwie.
Linux jest współtworzony przez miliony ludzi, ich praca jest różna, wiele z nich zgłasza błędy, inni sugerują poprawki, inni wnoszą poprawki, a jeszcze inni tych błędów szukają.
Dzięki temu, że każdy może mieć dostęp do kodu źródłowego Linux jest systemem bezpieczniejszym, ponieważ każda dziura jest natychmiast załatana, nawet kilka godzin po otrzymaniu zgłoszenia w zależności od priorytetu.
-
Licencja:
Linux jak i 99% programów wydawanych na ten system jest wolnym oprogramowaniem co oznacza, że można dowolnie rozprowadzać, modyfikować, a nawet sprzedawać to oprogramowanie.
Jest jeszcze o wiele więcej zalet, ale nie sposób ich wymienić
-- WebNuLL