Forum Komputerowe || Forum informatyczne

Pełna wersja: Czego waszym zdaniem brakuje na polskich stronach informatycznych?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich.

Chciałbym się dowiedzieć czego waszym zdaniem brakuje na różnego rodzaju stronach i forach o tematyce informatycznej?
Czy brakuje wam jakiś opcji, bądź możliwości, czy może też uważacie że z tym nie ma problemu, natomiast z treścią stron jest coś nie tak, czegoś im brakuje?
Jeśli bylibyście założycielami takiej strony, jakie opcje byście wprowadzili, i jakich zasad przestrzegali?

Pytam o to gdyż sam tworzę stronę informatyczną (razem z forum, słowniczkiem, potem także chatem i katalogiem stron oraz sprzętu), całkowicie opartą na własnym skrypcie, i chciałbym poznać opinie osób dla których ową stronę tworzę (mam na myśli oczywiście użytkowników), gdyż punkt widzenia administratora/założyciela nie zawsze pokrywa się z puntem widzenia najważniejszego elementu strony - użytkownika.

Bardzo liczę na wasze odpowiedzi.
Pozdrawiam, Dawid Niedźwiedzki (aka.Tiritto).

PS. Gdyby ktoś był zainteresowany projektem to może się ze mną skontaktować na gadu-gadu pod numerem 1245266 (przeważnie niewidoczny). Z góry uprzedzam że nie potrzebuję żadnej pomocy ze skryptem, nim zajmę się sam.
Szczerze to nie wiem, może dużego działu i promocji alternatywnych rozwiązań IT.

A mianowicie wiele użytkowników szuka pomocy na forum, od dziecka wmawia im się ms office i windows, może by tak pokazać im że jest Openoffice, Ubuntu ( Linux ) i inne alternatywne rozwiązania Smiles

Tzn. nie tak, że wszystkie działy poświęcone są jedynemu słusznemu windows, ale także dla innych systemów.

A tak do forum to:
- Nie za dużo wtyczek, można się po wzorować na fastpc.pl i forum.php.pl - czyli podziękowania, useragent i to chyba wystarczy
- Myślę, że przydałby się porządek typu tagi, warny za wykrzykniki itp Smiles
- Jakiś taki "kącik pomocy", musi być atmosfera forumowa Smiles
- Shoutbox, użytkownicy lubią czatować
- Najlepiej jakiś kanał IRC, tzn. można by spróbować wrzucić klient IRC zamiast shoutboksa to świetny pomysł

-- WebNuLL
Na niektórych brakuje miłej atmosfery. win
(09.03.2010 12:43)WebNuLL napisał(a): [ -> ]- Shoutbox, użytkownicy lubią czatować
- Najlepiej jakiś kanał IRC, tzn. można by spróbować wrzucić klient IRC zamiast shoutboksa to świetny pomysł
IRC ma ten minus że można się łatwo podszyć pod innego użytkownika na stronie. A co sądzisz o połączeniu shoutboxa z chatem na stronie? Różnica byłaby prosta - Shoutbox byłby na każdej pod-stronie strony (dla zalogowanych) i wyświetlał wszystkie wiadomości z tej samej tabeli co chat, z tym że tylko co np. 5s, a Chat byłby specjalną pod-stroną odświeżaną co np. 0,5s, większym rozmiarem i większą ilością opcji (np. pogrubienie itp.).
Ale IRC jest już sprawdzony, ludzie lubią swobodę - niektórzy po prostu nie zawsze są na stronie i wolą czatować z Swojego ulubionego klienta IRCa.

-- WebNuLL
(09.03.2010 22:50)WebNuLL napisał(a): [ -> ]Ale IRC jest już sprawdzony, ludzie lubią swobodę - niektórzy po prostu nie zawsze są na stronie i wolą czatować z Swojego ulubionego klienta IRCa.

-- WebNuLL
Swoją drogą chyba była jakaś opcja na IRC która pozwala zarejestrować swój login hasłem no nie?
Pewnie, że jest taka opcja.

Poza tym na IRCu zawsze jest podane IP tego kto wchodzi win

-- WebNuLL
Bo tak sobie myślałem założyć IRC, a potem każdemu zarejestrowanemu użytkownikowi aby automatycznie rezerwowało login na jego hasło, i automatycznie go logowało jak wchodzi zalogowany przez bramkę na stronie.
Brakuje:
Dobrego CMS Forum
Dobrej i miłej ekipy
Szybkiej pomocy(np. Co 2 h inny moderator 24H/7 - to chyba wymaga kasy)
Pieniędzy

Smiles Jak to wszystko zapewnisz to z chęcią się zarejestruje i jeszcze moi kumpleSmiles a jest ich dużo Smiles
Cytat: to chyba wymaga kasy

Jestem online praktycznie cały dzień i nie biorę opłat na fastpc.pl win

-- WebNuLL
(09.03.2010 15:18)Tiger napisał(a): [ -> ]Na niektórych brakuje miłej atmosfery. win
+1, atmosfera jest bardzo ważna

(09.03.2010 22:50)WebNuLL napisał(a): [ -> ]Ale IRC jest już sprawdzony, ludzie lubią swobodę - niektórzy po prostu nie zawsze są na stronie i wolą czatować z Swojego ulubionego klienta IRCa.

-- WebNuLL
IRC niestety jest coraz mniej popularny. Pobranie oprogramowania przekracza umiejętności wielu osób... :s Albo po prostu nie chce im się marnować na to czasu.
(11.03.2010 16:29)fenek napisał(a): [ -> ]IRC niestety jest coraz mniej popularny. Pobranie oprogramowania przekracza umiejętności wielu osób... :s Albo po prostu nie chce im się marnować na to czasu.
Dlatego tak jak mówiłem - bramka IRC, ba... z autologowaniem! win
A jak ktoś ma na kompie jakiegoś klienta IRC to może na nim siedzieć bez odwiedzania strony win.
Jakby ktoś był zainteresowany rozwojem projektu i pomocy przy nim to zapraszam:
Forum Projektu
Mój Blog
Aktualny wgląd na roboty przy skrypcie
Przekierowanie