Forum Komputerowe || Forum informatyczne

Pełna wersja: Logowanie bez bazy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam logowanie bez bazy danych i co mam zrobić aby ono zapamiętywało logowanie przez około 4 minuty a potem po odświeżeniu strony znowy trzeba było się logować?

Kod:

index.php
Kod PHP:
<html>
<
body>
<
form name="form" action="zalogowany.php" method="post">
<
input type="text" name="nick"><br />
<
input type="password" name="haslo"><br />
<
input type="submit" value="ok">
</
form>
</
body>
</
html

zalogowany.php
Kod PHP:
<?php

if(isset($haslo) and isset($nick)) {
$haslo $_POST['haslo'];
$nick $_POST['nick'];

if  (
$haslo == 'power12' and $nick == 'Spiter')
{
@
header ('Location: admin.php');

else 
{
echo 
'';
}
}
?>
Nie udalo sie zalogowac. 
Masz do wyboru np. javascript lub nawet flasha, a i w php by sie dalo zrobic. W którym z tych języków czujesz się najmocniej?
PHP się uczę ale takiej sesji nie jestem w stanie napisać.Może to być w Cookies lub Sesja w PHP ale proszę aby ktoś mi to napisałSads
ok przygotuję Ci gotowy kod i podepnę go za kilka chwil
Ok DziękujeSmiles
Ustawiłem na 5 sekund, żebyś mógł sprawdzić działania... Po prostu skopiuj i odpal... Z modyfikacja powinienes już sobie dac rade.

Pozdrawiam

<html>
<head>

<script>
godziny = 0;
minuty = 0;
sekundy = 5;

function odliczaj() {
sekundy -= 1;
if (sekundy<0) { sekundy=60; minuty-=1; }
if (minuty<0) { minuty=60; godziny-=1; }
if (godziny<0) { document.location.href = 'http://www.fastpc.pl'; return; }
else { document.getElementById('licznik').innerHTML = godziny + ':' + minuty + ':' + sekundy;}
}

</script>

</head>
<body>

<input type="button" value="Zacznij odliczać" onclick="licznik = setInterval(odliczaj, 1000);" />
<div id="licznik"></div>

</body>
</html>
Tak ale po odświeżeniu strony przerywa..a chodziło mi oto aby nie przerywało jak normalne logowanie tylko to z moim kodem no i oczywiście na 2 minuty pamięta nawet jak będę odświeżał a potem wyrzuca.
hmm... odezwe się za kilka dłuższych chwil to pomyślimy

@edit:

czyli jak rozumiem, chcesz zrobić tak, by po zalogowaniu można było chodzić po serwisie przez te 4 minuty, ale po tym czasie jeżeli ktoś będzie np. czytał jakiś artykuł to ma go nie wyrzucać, tylko dopiero jak kliknie w inne miejsce serwisu?
Ok
Przy logowaniu wrzucasz czas do sesji np.

Kod:
$_SESSION['czas'] = mktime();

Dodajesz do każdej podstrony ( include ):

Kod:
$Expire = 3600*4; // 4 godziny
$CurrentStatus = ( mktime() - $_SESSION['czas'] ); // ile sekund minęło od chwili ustawienia sesji

if ( $CurrentStatus > ($Expire-1) )
{
      sesjaWygasla();
} else {
     $_SESSION['czas'] = mktime(); // ustawia sesję na nowo, jeżeli chcesz odnawiać aktywność przy poruszaniu się po stronie jeżeli nie to zakomentuj lub usuń ten wiersz kodu
}

-- WebNuLL
Przekierowanie