Forum Komputerowe || Forum informatyczne

Pełna wersja: Podkręcanie procka AMD Athlon
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Mam mianowicie problem jak podkręcić mój procesor Sads
żeby nie było czytałem
ten post:

http://www.forumpc.p...?showtopic=8732

czytałem i nie wiem czy się mam do tego posta zastosować bo mogą
być inne konfiguracje a także ja mogę mieć co innego..
głównie chodzi oto że boję się podkręcić procesor ze względu spalenia go.

Mój sprzęt:

Procesor:
AMD Athlon XP, 1350 MHz (13.5 x 100) ~ 40 Stopni C

Płyta Główna:
MSI KT4AV (MS-6712) ~ 35 Stopni C

Bios:
AMI Bios

Podane Informacje podałem za pomocą programu EVEREST HOME EDITION

Pisząc tego posta mam nadzieję o pomoc której udzielicie rady jak to zrobić by nie spalić
komputera oraz upewnić się że go nie spale Smiles
Podałem informacje i jak by jeszcze były jakieś potrzebne dodatkowe to proszę pisać Smiles

No to w zasadzie tyle i mam nadzieje o rzetelną odpowiedz
mam 15 lat i to mój 1 raz kiedy chcę podkręcić procesor Smiles
ale wiecie jak się czegoś nie spróbuje to się nigdy nie nauczy, a nawet brat mi nie chce pomóc
a więc zgłaszam się tutaj Smiles

z góry THX
PzDrowienia
Ja proponuję podkręcać stopniowo, tak o 0,050MHz, potem włączać jakąś grę na 30-40 minut i sprawdzać temperaturę procka. =]
ok dzięki za szybką odpowiedź Smiles
mam jeszcze jedno pytanie.. Jeśli wiesz może jaka jest maxymalnie dobra temperatura bo nie wiem jaka granica jest mniej więcej Tongues

czekam do Poniedziałku Biggrins
i zaczynam podkręcać Biggrins
W prockach AMD wacha sie ona ok. 55stopni. Do mocniejszego podkręcania polecałbym inne chłodzenie niz standardowe, bo ono jest dobre, ale do OverClokingu kiepskie...
noto mogę podkręcać czy nie bardzo
bo jeśli mogę to zabieram się za to w poniedziałek Smiles
mam 1,3 ale dla mnie to za mało Sads Sads

zawsze mogę coś skombinować do chłodzenia Smiles w montować specjalnie na procesor Smiles
Podkręcaj stopniowo, i patrz jak temperatura wzrasta, aby nie przekroczyła około 50 stopni.
hmm noto jeśli do 50 stopni C
a mój procesor ma już 40 stopni C
to opłaca się go podkręcać ??
i właśnie co z mnożnikiem?? mam postępować tak jak w tamtym linku?? zmniejszać co jakiś czas??
w Biosie mam ustawione Auto~ a w programie pisze 13.5

@edit:
Cytat: Link, który podałeś w pierwszym poście jest niekompletny. =] Podaj go ponownie.

http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=8732
Mój Phenom miał 50*C a po podkręceniu o 0,8GHz i odblokowaniu dwóch rdzeni ma 60*C, więc czasem różnica nie jest duża (choć to Black Edition, co robi różnicę w O/C).

W Biosie jest ustawione Auto, czyli mnożnik nie został zmieniony, jest ustawiony standardowo.

Link, który podałeś w pierwszym poście jest niekompletny. =] Podaj go ponownie.

@Edit:
(13.09.2009 18:21)Duban napisał(a): [ -> ]fenek, powiedz - od kiedy stabilność procesora sprawdzamy grą ? :|
Od nigdy? =[ Zgadłem? Biggrins
fenek, powiedz - od kiedy stabilność procesora sprawdzamy grą ? :|
Po podkręceniu polecam choćby OCCT do sprawdzenia stabilności i id razu nim zobaczysz temperaturę.
Matii, ustaw FSB na 133MHz i jeśli możesz to podnieś napięcie o jedną wartość w górę.
Jeśli komputer nie będzie chciał się odpalić, to wystarczy z płyty głównej wyciągnąć baterię na ~1 minutę Smiles
ok wziąłem się do pracy Smiles
przyszedłem ze szkoły ok cyk cyk patrze czy niema żadnych nowych postów. niema.
ok wchodzę w biosa
wybieram tak jak mi podałeś że mam dać FSB na 133MHz
tak też zrobiłem Smiles
po 1 uruchomieniu komputera wytrzymał z 20 minut, myślałem że już będzie dało rady grać
więc odpaliłem PES'a myślałem że to błąd bo mam patcha do gry Sads próbowałem dać na Medium ale to i tak nie przez to. patch jest trochę dziwny nie uruchamia mi się na wyższych detalach niż LOW ok. zaciął się. Sads
noto res kompa 2 próba .. wchodzę na naszą klasę włączam gg i nie zdążyłem nic zrobić Sads
zaciął się po 10 min
3 próba to ledwo 2 min i już się zaciął
temperatura w biosie podwyższyła się do około 4 Stopni C 42-44 =]
tak więc to chyba mało

no ok 4 raz już nie będę podchodził Smiles zmniejszyłem FSB na 125
i jak na razie utrzymuję się dobrze już przez 30 min

Mam dalej coś robić podkręcać albo zmniejszyć mnożnik?? dodam że z napięciem się nie bawiłem Smiles

Cytat: Link, który podałeś w pierwszym poście jest niekompletny. =] Podaj go ponownie.

http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=8732

Jak na razie mi pisze 1.7 GHz , lecz dla mnie to mało, jak się da jeszcze podkręcić
to proszę o pomoc
Jak sprawa się wyjaśni z podkręcaniem to na koniec wrzucę fotki z Płytą Główną gdzie można by wrzucić
wiatraczek na procesor bo mam zajęty a jeśli mam tam 2-ugi wiatrak to można by dołożyć jak się da

z Góry THX
PzDrowienia
Po każdej próbie sprawdzaj stabilność programem OCCT, a nie naszą klasą...
Jeśli nie wytrzyma to podnieś napięcie (Vcore, CPU VOLTAGE itp).
Najpierw radze przeczyścić kompa w środku (wentylatory, radiator od chłodzenia procesora) Smiles
na razie wróciłem do ustawień normalnych 13.5 x 100
czyszczenie miałem zamiar zrobić zaraz po Podkręcaniu Smiles
oraz zrobić formata żeby odświeżyć Smiles

to mam zwiększyć CPU Voltage oraz wszystko oczyścić?
to jutro już to zrobię bo dziś już wszyscy w domq?
tu macie screany gdzie mógłbym wstawić 2 Wentylator ??

[Obrazek: 06012321330800.th.jpg]

[Obrazek: 06012321374600.th.jpg] Raczej Patrzcie na tą fotkę oraz na:

[Obrazek: 06012321333200.th.jpg]

[Obrazek: 06012321382800.th.jpg] Tą .

tu jest jeszcze nie oczyszczone i te 2 fotki które napisałem są prosto =]
Cytat:to mam zwiększyć CPU Voltage oraz wszystko oczyścić?
Tak. Wtedy może osiągniesz 133MHz stabilnie.
Cytat:to jutro już to zrobię bo dziś już wszyscy w domq?
Yy, to do mnie pytanie ?
Cytat:tu macie screany gdzie mógłbym wstawić 2 Wentylator ??
Możesz tutaj:[Obrazek: qwertyuiop.JPG]
hehe sry za to pytanie ;]
wracając do tematu, pobrałem OCCT i tam jest zacznij test
mam go dać po podkręceniu?? czy teraz jak mam domyślne ustawienia
i tam też pisze 'Small Data Set' 'Medium' & 'Large'
nie wiem o co chodzi 1 raz z tym programem -.-
@@
odświeżam
proszę o pomoc nie rozumiem tego programu OCCT
aa gdy podnoszę napięcie i FSB to komputer się zacina
przeczytaj cały temat od początku do końca jeżeli nie będziesz rozumiał co i jak to spróbujemy Ci wytłumaczyć Smiles
chodziarz z rozumiejąc to co się dzieje z twoim kopem czyli ze się zacina to możliwe ze nie nadaje się do podkręcania

a jakiego masz procka?
pisałem AMD Athlon 1.35
A chłodzenie jakie masz ? chyba w tym modelu jest chłodzenie powietrzem ale nie wiem dokładnie jeżeli masz chłodzenie powietrzem to zainwestuj w dodatkowe chłodzenie lub zrób je sam :0 [ z innych starych modeli odmotuj wentylatorki i załóż w w dobrych miejscach na obudowie i podłącz do zasilacza jeżeli nie umiesz do zasilacza lub boisz się ze zepsujesz kompa to proponuje kopic 4 baterie 9V potem połącz je równolegle ze sobą uzyskasz wtedy największa moc , ale pamiętaj ze baterie będziesz musiał wymieniać ] potem pobierz z neta RightMark CPU Clock Utility v2.35 i zmień taktowność procesora na większa tylko uważaj zęby nie przesadzić wiec obserwuj prace procesora Smiles mam nadzieje ze trochę pomogłem
aa i wentylator montuj na obudowie w tych miejscach gdzie są otwory przepływu powietrza [taka kratka z tylu obudowy Tongues]
mam 1 wiatrak na procesor... miałem wrzucić 2 wiatrak na tam gdzie jest narysowane na Screanie...
zrobiłem z 2 wiatrakiem ale nie mam jak go tam zaczepić...
pobrałem ten program i nie wiem co robić

sryyyy że tak długo.. ale mnie nie było
spoko Smiles nic się nie stało Biggrins
spoko nic się nie stało Smiles
proponuje zamontować wiatrak w tym miejscu i podłączyć do źródła zasilania na niebiesko masz zaznaczone miejsca w których możesz przykręcić wiatrak a co do drugiego to bym się zastanawiał gdzie go zamontować bo drugi na już istniejącym wentylatorze od procka to raczej nie ponieważ mogło by to zakłócić prace oryginalnego wiatraka procesora jedyne co można by było jeszcze zrobić żeby mieć drugi wentylator można by było zdemontować ten z procesora i z takim samym złączem jak od starego kupić nowy mocniejszy wiatrak i zamontować na miejscu poprzednika Biggrins

http://ramzi94.wrzuta.pl/obraz/6bDl8XDSkg6/foto to jest link ze zdjęciem odnośnie zamontowanie wiatraczka
*RightMark CPU Clock Utility v2.35

Aplikacja diagnostyczna umożliwiająca zmianę częstotliwości pracy procesora. RightMark CPU Clock Utility rozpoznaje model CPU i monitoruje jego obciążenie i parametry pracy. Użytkownik może zapisywać raporty z pracy programu do pliku HTML.

*SetFSB 2.1.87

Jeden z najpopularniejszych programów do podkręcania procesorów. Jego główną zaletą jest to, że cały proces odbywa się z poziomu systemu operacyjnego i polega na zmianie taktowania magistrali FSB, łączącej procesor z kontrolerem pamięci. Program jest darmowy. Na stronie producenta znajduje się lista obsługiwanych płyt głównych.
Przekierowanie